Kamer vraagt regels voor internet
DEN HAAG - De Tweede Kamer vraagt van de regering een plan van aanpak om jongeren te beschermen tegen geweld en seks via internet.
De fracties denken aan meer verantwoordelijkheid voor providers, aan elektronische sleutels zodat jonge kinderen niet alles kunnen zien en aan internationale afspraken. Dat bleek dinsdag tijdens een voortgezet debat over het thema jeugd, geweld en media.CDA-Kamerlid Atsma, die met het initiatief kwam, vindt dat mensen te gemakkelijk denken dat internet een wereldwijd medium is waarvoor geen regels kunnen gelden. Hij wees erop dat het pesten via internet fors is teruggedrongen sinds providers toezicht houden op al te grove beledigingen. Dat moet volgens de christendemocraat ook mogelijk zijn voor geweld en seks. Providers zouden bijvoorbeeld moeten tegengaan dat jongeren wordt gevraagd zich voor hun webcam uit te kleden.
De christendemocraat heeft zijn wens in een motie vastgelegd. CDA, PvdA, SP, LPF, ChristenUnie en SGP ondertekenden de Kameruitspraak. De partijen hebben samen een ruime Kamermeerderheid.
Verder wil de Kamer een plan van aanpak om te komen tot de versterking van media-educatie op scholen. Onderwijsinstellingen doen op dit terrein al het een en ander. Ook is er een aantal particuliere initiatieven. De Kamer vindt „een krachtige stimulans” van media-educatie op zijn plaats, zo staat in een motie die het ChristenUnie-Kamerlid Slob indiende. De fracties van CDA, PvdA en SGP ondertekenden de Kameruitspraak.
De versterking van de media-educatie kan prima worden gecombineerd met de totstandkoming van een media-expertisecentrum, zo oordeelde de Kamer gisteren. Een dergelijk centrum is bedoeld om ouders en kinderen toe te rusten voor het omgaan met de moderne media. De Tweede Kamer heeft vorig jaar uitgesproken dat een dergelijk centrum er moet komen, maar de verantwoordelijke bewindsvrouw, staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, voelde er niet veel voor. Ondertussen is Van der Laan, die lid is van D66, afgetreden omdat haar partij uit het kabinet is gestapt.
De Tweede Kamer bepleitte dinsdag ook een onderzoek naar een systeem dat aangeeft of een film, een video of een computerspel geschikt is voor een bepaalde leeftijd. De zogeheten Kijkwijzer beoordeelt alleen of een bepaalde media-uiting schadelijke elementen bevat voor een bepaalde leeftijdscategorie. Het kijken naar geschiktheid gaat een stap verder. De commissie jeugd, geweld en media bepleitte vorig jaar in het advies ”Wijzer kijken” een onderzoek naar geschiktheidsinformatie.
SGP-Kamerlid Van der Vlies kwam dinsdag met een motie waarin om het onderzoek wordt gevraagd. Ook hij heeft, net als Atsma en Slob, een Kamermeerderheid achter zich. CDA, PvdA, SP en ChristenUnie ondertekenden de SGP-motie. De Kameruitspraken komen aanstaande dinsdag in stemming.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs, die sinds het aftreden van Van der Laan verantwoordelijk is voor het mediabeleid, stond niet negatief tegenover de Kameruitspraken. Van der Laan benadrukte tijdens debatten altijd de geringe mogelijkheden die de overheid heeft om de vrijheid van meningsuiting in te perken, maar Van der Hoeven benadrukte dinsdag de noodzakelijkheid van een gesprek over de vraag hoe kinderen beter te beschermen tegen ongewenste zaken op internet.
Begin oktober stuurt de minister een brief naar de Tweede Kamer waarin ze reageert op een rapport van de Raad voor Cultuur over mediawijsheid. Daarin zal ze haar mening geven over de ingediende moties.