Binnenland

Duizenden giftige paddenstoelen

GRONINGEN - Door het relatief warme en vochtige weer in augustus wemelt het van de zeer giftige groene knolamanieten. Het eten van deze paddenstoelen leidt onherroepelijk tot de dood, waarschuwt de Groningse emeritus hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper.

Binnenlandredactie
9 September 2006 00:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:05
...niet opeten...
...niet opeten...

De olijfgroene paddenstoel komt met name veel voor op de Veluwe en in Noord-Brabant. In de binnenduinranden in de buurt van Haarlem en Alkmaar staan ze soms bij honderden of duizenden tegelijk. In Drenthe daarentegen is de paddenstoel juist erg zeldzaam, voegt Kuiper eraan toe.De amaniet, die maximaal zo’n 15 centimeter groot wordt, is volgens Kuiper zeer giftig. „Na het eten ervan word je de eerste dag doodziek. De tweede dag lijkt het weer beter te gaan, maar op de derde dag sterf je”, vat de hoogleraar het ziekteverloop samen. Alleen een levertransplantatie zou nog redding kunnen betekenen. „Maar vind in één dag maar eens een lever.”

Hoe vaak er in Nederland een vergiftiging door de groene knolamaniet voorkomt, durft de Groningse hoogleraar niet te zeggen. „Maar bij het Centraal Meldpunt Vergiftiging komen jaarlijks zeker honderd vragen van huisartsen binnen over vergiftiging door paddenstoelen”, zegt de emeritus hoogleraar.

Het KNMI maakte gisteren bekend dat augustus inderdaad een van de twee natste maanden „aller tijden” is te noemen. Met 184 millimeter neerslag gemiddeld over het land is het record uit september 2001 officieel geëvenaard. Het gemiddelde voor augustus is 62 millimeter.

De zegsman van het KNMI kijkt ook vooruit. „Komende week staat ons een aantal fraaie zomerdagen te wachten, maar meteorologisch rekenen we september al tot de nazomer. Astronomisch duurt de zomer tot 23 september. Daarom sluit de sterrenkundige seizoensindeling dus beter aan bij het werkelijke weer.”

Ook vorig jaar was dat het geval. Vanaf 4 september noteerde het KNMI toen een reeks van zeven zomerse dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of meer. Normaal telt deze maand in De Bilt één zomerse dag en in het zuiden van het land twee zomerse dagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer