Kleinere fracties niet blij met kabinetsplannen
DEN HAAG - Kleinere fracties in de plaatselijke politiek staan niet te juichen bij de plannen van het kabinet om de gemeenteraden in te krimpen. „Een bizar voorstel.”
Het kabinet heeft vrijdagavond ingestemd met een plan van minister Remkes om het aantal raadszetels te verminderen. Door een verhoging van de kiesdrempel dreigen kleinere partijen -en met name veel kleinere christelijke fracties- het slachtoffer van deze plannen te worden.ChristenUnie/SGP-raadslid W. J. Pijl uit Den Haag verkeert „bepaald niet in hoerastemming.” Den Haag (470.000 inwoners) telt 8 wethouders en 45 raadsleden. „Waarom zou je deze plannen willen? Dit heeft alles te maken met de waan van de dag.” Het argument dat kleinere raden slagvaardiger opereren, overtuigt Pijl niet. „Ik betwijfel dat. Is kleiner altijd slagvaardiger?”
ChristenUnie en SGP kennen sinds 1982 in Den Haag een hechte samenwerking in één combinatie. „Door deze plannen komt onze zetel in de gevarenzone. Je moet er toch niet aan denken dat onze partij uit de raad verdwijnt? Daarmee verdwijnt een authentiek geluid. Het is een verarming als juist in een stad als Den Haag het christelijk-principieel geluid niet meer wordt gehoord.”
Volgens het raadslid worden kleinere partijen door deze plannen monddood gemaakt. „Terwijl iedereen de mond vol heeft over democratie.” Mocht zijn zetel door de plannen onverhoopt uit de raad verdwijnen, dan zou Pijl een lijstverbinding met het CDA zoeken. „Ik zou persoonlijk zoeken naar samenwerking met een partij waarmee je nog enige affiniteit hebt. Onze stem moet gehoord blijven. Want ons standpunt doet ertoe in de politiek van deze stad. Kwantitatief hebben we één zetel, maar kwalitatief is onze invloed groter.”
Ook ChristenUnieraadslid A. S. Dijkstra in Hilversum staat „niet te juichen” over de voornemens uit Den Haag. Hilversum (82.000 inwoners) telt 4 wethouders en 37 raadsleden. „Een opmerkelijk voorstel”, reageert Dijkstra. „Het dualisme was juist bedoeld om de raad sterker te maken. Voor 2002 deden we het ook met 37 zetels. Daar heb ik toen niemand over gehoord. Eerlijk gezegd vind ik dit plan spijkers op laag water zoeken. Gewoon flauwekul.”
De plannen zouden de CU-zetel in Hilversum niet in gevaar brengen. „We kwamen net 38 stemmen tekort voor een tweede zetel.” Op zich is Dijkstra niet tegen een vermindering van het aantal raadsleden. „Mijn voorstel zou zijn om de resterende raadsleden fulltime te laten werken en daarvoor te salariëren. Als raadslid zit je altijd met een enorme achterstand ten opzichte van het college.” Het voorstel om de positie van raadsleden met 18 miljoen euro te verbeteren, stelt volgens de CU’er weinig voor. „Er zijn andere dingen nodig om het raadslidmaatschap aantrekkelijker te maken.”
De gemeente Huizen (42.000 inwoners) telt 4 wethouders en 27 raadsleden. Door de kabinetsplannen zou het aantal raadsleden dalen tot 23. SGP-raadslid mr. H. van Amstel noemt het een „bizar” voorstel. De SGP-zetel in Huizen is een restzetel. Door de kabinetsplannen zou de fractie uit de raad verdwijnen. „We zouden de handen met de ChristenUnie moeten ineenslaan, om samen toch het aantal van drie raadszetels te halen.” De SGP’er heeft een dringend advies aan het kabinet. „Afschaffen dat dualisme. In de praktijk werkt het toch niet. Wethouders en raadsleden zitten nog altijd bij elkaar op schoot.”