Instellingen refozorg fuseren
RIDDERKERK - De reformatorische stichtingen voor ouderenzorg SGZZH, thuiszorg Agathos en gehandicaptenzorg Siloah gaan medio volgend jaar fuseren.
„Eén sterke reformatorische, landelijke zorgorganisatie met alle producten en diensten is onze wens”, aldus een donderdag verstuurde persverklaring van de gezamenlijke directies.De Stichting Gereformeerde Zorgcentra Zuid-Holland (SGZZH) beheert vier bejaardencentra en twee serviceflats in deze provincie, Agathos is een landelijke thuiszorginstelling en Siloah is een landelijke gehandicapteninstelling.
Veranderingen in de wet- en regelgeving noodzaken de instellingen ertoe versneld te fuseren. Dat zijn onder andere de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning en het budgettair afrekenen op prestaties.
Om de veranderingen het hoofd te bieden, is momenteel een fusiegolf aan de gang. Vorig jaar maart ondertekenden zeven reformatorische zorginstellingen een samenwerkingsovereenkomst. Dat gebeurde door de drie fusiepartners en de thuiszorginstelling RST Zorgverleners, de regionale ouderenkoepels in Zeeland (SZGGZ) en het oosten (SVRO) en verpleeghuis Salem in Ridderkerk. Doel van de samenwerking van de zeven is te komen tot één zorgloket, waar een reformatorische cliënt met al zijn zorgvragen terechtkan.
„Deze fusie betekent een versnelling van het ingezette traject. Met de vier andere blijven we volop in gesprek”, aldus SGZZH-directeur mr. W. Bos vrijdagmorgen. Volgens Siloahdirecteur J. Hoekman is de gefuseerde instelling „een basis. De vier andere willen ook nauwer samenwerken of fuseren, maar elk om andere redenen in een rustiger tempo. Wij vinden dat je het beter nu kunt doen. De andere instellingen zullen merken dat de problemen groter worden, en daarom ook wellicht gaan meedoen. De markt moet ons wijzer maken.”
De gefuseerde instelling zal met een budget van 40 miljoen en 650 voltijdsbanen (1300 medewerkers) „een kleintje” zijn, aldus Hoekman. „Instellingen van deze grootte fuseren momenteel.”
De kerkelijke achtergrond van de fusie-instellingen ligt vooral in de Gereformeerde Gemeenten. Hoekman zegt nadrukkelijk te streven naar een kerkelijk breed bestuur. „Het ligt nog wat gevoelig, maar ik zeg dat we SGP-breed willen opereren.”
De cliënten van de fusie-instelling worden zorgvragende ouderen, gezinnen, mensen met een handicap en hun familieleden, jongeren en mensen met psychosociale problemen.