Visarend broedt weer in Nederland
Voor het eerst sinds begin vorige eeuw maakt een visarend weer aanstalten om in het wild te gaan broeden. In de Oostvaardersplassen bij Lelystad hebben boswachters deze week een nest ontdekt van een visarendpaar. In het voorjaar begint het paar naar alle waarschijnlijkheid te broeden.
Boswachters van Staatsbosbeheer hebben het baltsende paartje de afgelopen weken regelmatig gespot. Al in het voorjaar deden zij de bijzondere ontdekking dat de twee volwassen exemplaren bij elkaar leefden.
In de Oostvaardersplassen worden vaker visarenden gezien, maar bijzonder is dat twee exemplaren zo lang bij elkaar blijven. Boswachters zagen vervolgens deze week het vrouwtje met takken vliegen, wat duidt op nestbouw. Na de vogels voorzichtig te hebben gevolgd, werd het nest ontdekt.
Volgens een boswachter is het sinds 1916 niet meer gebeurd dat de visarend in het wild gaat broeden. Dat de vogels de Oostvaardersplassen hebben uitgezocht is niet verwonderlijk, want dit natuurgebied is het grootste aaneengesloten moerasgebied in Nederland. Veel zeldzame vogels hebben er al een plek gevonden.
De roofvogels, met een spanwijdte van anderhalve meter, bereiden zich ongeveer een jaar voor op het broeden. De eieren uitbroeden, gemiddeld drie stuks, neemt ruim een maand per ei in beslag.