Binnenland

„Collecteren werkt verslavend”

RIDDERKERK - Ze vormen haast een vertrouwd straatbeeld: mensen die -vooral rond etenstijd- langs de deuren gaan om een gift te vragen voor een goed doel. C. Jongeneel (68) uit Ridderkerk weet er alles van. Al ruim twintig jaar zet hij zich als collectecoördinator vrijwillig in voor de KWF Kankerbestrijding. „Onze collectanten krijgen zelden negatieve reacties.”

Ewout van der Staaij
6 September 2006 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 04:04
RIDDERKERK – Als collectecoördinator is C. Jongeneel al jarenlang actief voor KWF Kankerbestrijding. „Niet iedereen is goed van de tongriem gesneden, maar met een collectebus lopen, is niet moeilijk.” Foto Rob Kamminga
RIDDERKERK – Als collectecoördinator is C. Jongeneel al jarenlang actief voor KWF Kankerbestrijding. „Niet iedereen is goed van de tongriem gesneden, maar met een collectebus lopen, is niet moeilijk.” Foto Rob Kamminga

Goede doelen zien de toekomst somber in. Het wordt steeds moeilijker om collectanten te krijgen. Om te voorkomen dat over een tijdje de inkomsten gaan dalen, zijn 24 organisaties woensdag een campagne gestart om mensen te werven. „Het wordt er de laatste jaren inderdaad niet gemakkelijker op”, beaamt Jongeneel.Net als in alle andere plaatsen gaan in Ridderkerk collectanten deze week langs de huizen om geld in te zamelen voor de strijd tegen de gevreesde ziekte. „Wij hebben zo’n 260 mensen rondlopen, die met elkaar zo’n 16.000 adressen moeten bezoeken.”

De meeste collectanten zijn vrouw. „We hebben een paar mannen, maar die zijn duidelijk in de minderheid. De meeste collectanten zijn ook jarenlang voor ons actief, al zitten er ook een paar jongeren tussen. Gelukkig hebben wij nog weinig uitval, zodat we het aantal vrijwilligers redelijk op peil weten te houden.”

Vanouds hebben veel geldinzamelaars in zijn woonplaats een kerkelijke achtergrond, weet de coördinator. „Dat komt ook doordat zij een groot netwerk hebben en elkaar stimuleren. Wel kan ik merken dat de ontkerkelijking gevolgen heeft voor ons vrijwilligersbestand. Nu komen er bijvoorbeeld nieuwe collectanten bij die op de sportvereniging warm zijn gemaakt door een clubgenoot. We plaatsen ook ieder jaar een oproep in een huis-aan-huiskrant, maar daar komen hooguit een paar reacties op.”

Samen met de vijftien wijkhoofden is Jongeel verantwoordelijk voor een goed verloop van de collecteweek in Ridderkerk. „Gelukkig zit er bij ons nog steeds een stijgende lijn in. Zo hebben we vorig jaar ruim 28.000 euro opgehaald. Als we na afloop van de collecteweek alle bussen gaan tellen, is dat altijd een spannend moment.”

Zelf collecteert Jongeneel in principe niet, maar zijn vrouw is wel reserve. „Zij springt regelmatig bij, omdat er altijd wel iemand uitvalt. Net als andere collectanten krijgt ze gelukkig zelden negatieve reacties. Meestal zijn de mensen al via eerder bezorgde folders op de hoogte van het feit dat er weer collectanten langs zullen komen. Dan is het al snel: Is het voor de Kankerbestrijding? Ik heb al wat klaarliggen.”

Echt negatieve geluiden heeft de collectecoördinator nog niet gehoord. „Of het moet zijn dat iemand weigerde geld te geven omdat hij vond dat de regering daar maar voor moet zorgen.”

Goede doelen die woensdag een campagne zijn gestart, zijn behalve KWF Kankerbestrijding onder meer het Nederlandse Rode Kruis, Amnesty International, Jantje Beton en het Reumafonds. Voor alle goede doelen waren vorig jaar in Nederland zo’n 500.000 collectanten actief. De meeste mensen collecteren voor meerdere doelen. „Ook wij hebben een aantal collectanten dat voor verschillende organisaties op pad gaat.”

Of het moeilijk is collectanten ieder jaar over de streep te krijgen om weer langs de deuren te gaan? „Dat valt mee. Bovendien proberen we de meeste vrijwilligers in hun eigen wijk in te zetten. Dat werkt vrij goed. Sommige vrijwilligers zijn zo enthousiast dat we geen moeite hoeven te doen om hen te behouden. In die zin kun je zelfs zeggen dat collecteren verslavend werkt. Niet iedereen is goed van de tongriem gesneden, maar met een collectebus lopen, is niet moeilijk.”

De enige tip die Jongeneel zijn collectanten meegeeft is om aan het eind van de middag langs de huizen te gaan. „Nooit in het donker. Tussen zes en acht uur zijn veel mensen nog druk met van alles en nog wat, maar daarna zakken ze in hun fauteuil en doen ze de deur niet meer open.”

Hoewel de collectecoördinator het vrijwilligerswerk niet als belastend ervaart, kost het hem veel tijd. „Nu ik niet meer werk, zouden mijn vrouw en ik in september op vakantie kunnen gaan. Maar dat lukt niet vanwege de jaarlijkse collecteweek. Maar die vakantie zetten we er graag voor opzij. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer