Binnenland

Eis: zeven jaar cel voor bendeleider

ZWOLLE - Het openbaar ministerie in Zwolle heeft dinsdag zeven jaar cel geëist tegen een inwoner van Welsum. Hij wordt gezien als de leider van een criminele organisatie die onder andere achter een geruchtmakende overval op Schiphol en diefstal van een oplegger compleet met reuzenrad in Apeldoorn zit.

Van onze correspondent
30 August 2006 08:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:03

Twee Apeldoorners hoorden voor hun rol in de bende 5,5 jaar tegen zich eisen.Bij de gewapende overval op een expeditiebedrijf op Schiphol in september vorig jaar zijn 18.000 mobiele telefoons buit gemaakt, met een waarde van 2,7 miljoen euro. Twee medewerkers van het bedrijf werden bij de overval bedreigd, geslagen en gekneveld. Zij kampen nog steeds met psychische problemen.

De politie had toen de 35-jarige Welsumer R. B. en andere verdachten al in het vizier, in verband met een reeks diefstallen van vrachtwagens en opleggers, soms met complete ladingen. Hoogtepunt was de diefstal van een oplegger met een kermisattractie vanaf de Curaçao in Apeldoorn, in mei vorig jaar.

Kort na de Schipholroof werd een groot aantal verdachten gearresteerd, onder wie de Welsumer en de Apeldoorners R. B. en G. van H. Een deel van de buit van diverse diefstallen is teruggevonden in een loods van de hoofdverdachte in Heerde. Van H. wordt door justitie gezien als medeleidinggevende in de organisatie. Hij zou er alleen kortere tijd bij betrokken zijn geweest dan de Welsumer.

Apeldoorner R. B. zou zich gespecialiseerd hebben als de ’breker’: de man die hekken en deuren ontsloot, vrachtwagens openbrak en aan de praat wist te krijgen. Hij zou ook het meeste geweld hebben gebruikt bij de Schipholroof.

De verdachten hebben zich tijdens het proces grotendeels beroepen op hun zwijgrecht of ze ontkenden. Volgens hun advocaten is er te weinig bewijs tegen hen. Alle drie de mannen hebben een strafblad op gebied van diefstallen, geweld en opium.

De Welsumer moet mogelijk zelfs nog een extra celstraf uitzitten. Hij is in 2000 in Zweden veroordeeld tot tien jaar cel wegens een mislukte drugssmokkel, maar is gevlucht. Hij kan niet aan Zweden worden uitgeleverd voor het uitzitten van die straf, maar mogelijk wil dat land de strafoplegging wel aan Nederland overdragen, deelde officier van justitie C. Bordenga mee.

De rechtbank in Zwolle doet op 12 september uitspraak over de diefstallen in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer