Defensie waakt over inzet militairen
DEN HAAG (ANP) – De commandant van de NAVO–troepen in het zuiden van Afghanistan kan niet vrijelijk beschikken over Nederlandse militairen. Alleen incidentele en tijdelijke ondersteuning van bondgenoten in andere provincies behoort tot de mogelijkheden, als die hulpverlening niet ten koste gaat van de eigen operatie in de provincie Uruzgan.
Dat zei minister Henk Kamp (Defensie) dinsdag tijdens het vragenuurtje van de Tweede Kamer. SP–woordvoerder Harry van Bommel wilde onder meer van de bewindsman weten of hij een dergelijke inzet vooraf met de Kamer wilde bespreken.Kamp maakte duidelijk dat incidentele hulpverlening volledig in lijn is met het mandaat dat al met de Kamer was overeengekomen. Hij is verantwoordelijk voor de toestemming van een dergelijke operatie. „Daarvoor is geen overleg met de regering of met de Kamer nodig", zei de minister.
Hij voegde daar echter direct aan toe dat er geen sprake kan zijn van een structurele inzet van een deel van de Nederlandse grondtroepen buiten de provincie Uruzgan. Die vrijheid laat het mandaat van de Kamer hem niet toe. Als de NAVO daarom zou vragen, onstaat een nieuwe situatie, die niet zonder eerst de Kamer te raadplegen kan worden opgelost, zei hij.
De SP had Kamp naar de Kamer gehaald om uitleg over recente berichten dat het regionaal commando van de door de NAVO geleide internationale veiligheidsmacht (ISAF) meer vrijheid wil hebben om militaire troepen effectiever in te zetten in de zuidelijke provincies van Afghanistan. Zo komen vooral de Britten in de provincie Helmand handen tekort om zich de taliban en aanverwante strijders van het lijf te slaan. Echter ook de Canadezen in de provincie Kandahar hebben het een stuk zwaarder dan de Nederlandse eenheden in Tarin Kowt en Deh Rawod.
Kamp vindt dat Nederland een verzoek om tijdelijke bijstand zwaar moet laten wegen. „Als wij graag geholpen willen worden als de nood aan de man is, moeten wij onze bondgenoten niet in de steek laten als zij hulp nodig hebben", hield hij de Kamer voor. Hij voegde daar echter aan toe dat een verzoek om bijstand alleen gehonoreed zal worden als dat niet ten koste gaat van de veiligheid van de eigen manschappen.
De Nederlandse commandant in Uruzgan, kolonel Theo Vleugels beschikt momenteel over een kleine negenhonderd man. Half oktober is zijn eenheid op volle sterkte, met circa 1050 Nederlandse militairen en 350 Australische eenheden.