Binnenland

Zaak tegen oud-gedeputeerde kan nog lang duren

Een rechtszaak tegen de Gelderse oud-gedeputeerde W. Scheerder, directeur E. Landman van het voormalige organisatiebureau Gelderland Events BV en een ambtenaar van de provincie zal nog zeker tot in het najaar op zich laten wachten. Dat heeft Scheerders raadsman mr. N. de Vries dinsdag gezegd.

ANP
23 July 2002 13:13Gewijzigd op 13 November 2020 23:42

Het openbaar ministerie in Arnhem verdenkt het drietal van corruptie, valsheid in geschrifte dan wel omkoping. Het OM verzocht de rechter-commissaris in Arnhem tien dagen geleden om het gerechtelijk vooronderzoek naar de affaire te sluiten, zodat er dagvaardingen kunnen worden verstuurd aan de verdachten. De rijksrecherche heeft ruim een jaar onderzoek gedaan naar de zaak, die inmiddels bekend staat als Geldergate.

Raadsman De Vries zei dinsdag dat hij het rapport van de rijksrecherche nog niet heeft ontvangen. Het is volgens de advocaat niet ongebruikelijk dat het OM daar geen haast mee maakt. Maar aangezien de raadslieden de tijd moeten krijgen om nog eventuele getuigen te laten horen bij de rechter-commissaris, ligt de zaak nu zeker voor enige tijd stil, aldus De Vries.

De Leeuwarder advocaat wil niet zeggen of hij van plan is getuigen te laten oproepen. In theorie kunnen dergelijke getuigenverhoren zoveel nieuwe feiten opleveren dat het OM besluit verdenkingen te laten vallen, dan wel meer mensen te gaan dagvaarden. Scheerder zegt zelf dat het nog steeds „maar de vraag is of het tot een vervolging komt.” Hij ontkent elke boze opzet.

Commissaris van de koningin J. Kamminga deed vorig jaar april aangifte van valsheid in geschrifte, toen hij een nagemaakte handtekening van zichzelf ontdekte op een borgstelling voor een bank. Uit nader onderzoek bleek dat er voor miljoenen gefraudeerd was rond het evenementenbeleid, dat Gelderland internationaal op de kaart moest zetten. Ook zou Scheerder een deel van zijn bruiloft hebben laten betalen door Landman, in ruil voor opdrachten voor het organisatiebureau.

De kwestie heeft al tot verscheidene ernstige politieke crises geleid. Twee gedeputeerden en enkele ambtenaren zijn ontslagen of opgestapt. Ook nadat het OM tien dagen geleden met de voorlopige conclusies naar buiten kwam, hebben enkele Gelderse politieke partijen weer aangedrongen op het aftreden van het voltallige college van Gedeputeerde Staten. De zaak gaat zeker een belangrijke rol spelen in september, als Provinciale Staten moeten besluiten of Kamminga mag aanblijven voor een tweede termijn als commissaris van de koningin. Kamminga heeft daar zelf zijn voorkeur voor uitgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer