Zeeuwse ziekenhuizen trekken fusie in
GOES - De ziekenhuizen in Goes en Vlissingen fuseren toch niet. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt een fusie tegen. Verregaande samenwerking is daarmee niet van de baan.
Dat hebben de beide raden van bestuur donderdag bekendgemaakt. Tussen de Stichting Oosterscheldeziekenhuizen (met een hoofdvestiging in Goes en een kleinere nevenvestiging in Zierikzee) en Ziekenhuis Walcheren te Vlissingen (met een afdeling in Middelburg) liepen al tijden fusiebesprekingen, die in een vergevorderd stadium waren.Reden voor het stopzetten van de fusie is de afwijzende houding van de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De ziekenhuizen moeten op toestemming van de NMa wachten voordat de fusie daadwerkelijk kan plaatshebben. De NMa wil die toestemming niet geven omdat de Zeeuwse ziekenhuizen dan een monopoliepositie verkrijgen op de Zeeuwse markt. Concurrerende zorg zou niet voorhanden zijn.
De directeuren van beide raden van bestuur gaven donderdag op een persconferentie in Goes aan dat de onzekerheid rondom de toestemming van de NMa al te lang heeft geduurd. Ze willen de periode van onzekerheid niet nog eens „met vele maanden” verlengen. „De NMa heeft de fusieplannen uitsluitend beoordeeld vanuit het oogpunt van gebrek aan concurrentie en niet vanuit het belang van de kwaliteit van ziekenhuiszorg voor de inwoners van Noord- en Midden-Zeeland.”
Volgens hen is „de afzonderlijke schaal van de Zeeuwse ziekenhuizen te klein om zorg op hoog niveau te kunnen blijven bieden. Voor twee ziekenhuizen is de bevolkingsomvang in Noord- en Midden-Zeeland te gering om voldoende patiënten te zien met een bepaalde aandoening.”
Het beëindigen van de fusiepogingen wil niet zeggen dat de ziekenhuizen niet intensief samenwerken. Zij doen dit al jaren en zullen dit blijven doen, maar in een andere vorm. Over een maand komen de besturen met een alternatief plan waarin de precieze vorm van samenwerking uit de doeken wordt gedaan, zo kondigden de directeuren donderdag aan. De oorspronkelijke fusie had op 1 januari 2007 een feit moeten zijn.