Bluetongue bij Limburgse schapen
DEN HAAG (ANP) – Bij een schapenbedrijf in Kerkrade is donderdag de ziekte Bluetongue vastgesteld. Dat deelde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) mee. Eerder waren al enkele bedrijven geblokkeerd, omdat het vermoeden bestond dat schapen mogelijk zijn besmet met de ziekte.
Bluetongue is een virus dat wordt overgebracht door stekende muggen die doorgaans in warmere oorden als Spanje en Portugal voorkomen. Het is de eerste keer dat de ziekte in Nederland opduikt.Als gevolg van de ontdekking geldt voor Nederland per direct een algeheel exportverbod van levende herkauwers (runderen, schapen en geiten) en levende producten van deze dieren (sperma, eicellen en embryo’s).
Het ministerie liet verder weten dat rond de besmette bedrijven een beschermingsgebied van 100 kilometer komt met daarom heen nog een toezichtgebied van 50 kilometer. Levende herkauwers en levende producten mogen deze gebieden niet verlaten. In het beschermingsgebied wordt geadviseerd om herkauwers, varkens en paarden op te stallen, en insecticiden te gebruiken.
Bovendien is in een gebied van twintig kilometer rond het besmette bedrijf aan– en afvoer van herkauwers verboden en moeten deze dieren worden opgestald. Het gebruik van insecticiden is daar verplicht.
Volgens een woordvoerster van het ministerie valt niet te zeggen hoe lang het exportverbod en de andere maatregelen gaan duren. „Daarvoor moet eerst het onderzoek naar het ontstaan van de ziekte zijn afgerond". Volgens haar is dat eerder een kwestie van weken dan van dagen.
De zegsvrouw noemt het „verrassend" dat de ziekte in Nederland opduikt. Bluetongue is nog nooit zo noordelijk geweest.
Bluetongue maakt vooral schapen ziek. Ze kunnen door de ziekte een blauwe tong en een gezwollen kop krijgen. De virusziekte veroorzaakt hoge koorts en kan leiden tot kreupelheid en de dood. Andere herkauwers als runderen en geiten kunnen wel besmet raken met het bluetonguevirus, maar worden meestal niet ziek. Het virus is voor mensen ongevaarlijk, meldde het ministerie eerder.
Volgens het CIDC, het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole, veroorzaakt de ziekte regelmatig grote problemen rond de Middellandse Zee. Er werd rekening gehouden met een geleidelijke opmars ervan naar het noorden van Europa, maar daarvan zou nu geen sprake zijn", aldus een zegsman.
Een woordvoerder van de Limburgse Land– en Tuinbouwbond LLTB zei te vermoeden dat de Zuid–Europese mug, die de ziekte overbrengt, via vakantieverkeer in Zuid–Limburg terecht is gekomen.