Buitenland

Frankrijk bereid VN-troepenmacht te leiden

PARIJS - Frankrijk is bereid de leiding op zich te nemen van de VN-missie in Libanon, maar alleen als de VN-troepenmacht een duidelijk mandaat krijgt. Het Franse commando over Unifil zou in principe tot februari 2007 duren. Dat zei de Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie, woensdag in een interview op de Franse televisie.

Buitenlandredactie
17 August 2006 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:01

Alliot-Marie zei dat Frankrijk de Libanonmissie tot februari volgend jaar wil leiden. Ze waarschuwt voor een debacle als de randvoorwaarden niet deugen. „De VN-bemoeienis in Libanon kan uitlopen op een ramp als er niet heel duidelijke afspraken worden gemaakt over bevoegdheden, doelstellingen en in te zetten middelen.”Het is de bedoeling dat een vredesmacht van de Verenigde Naties van ongeveer 15.000 militairen de komende maanden aan de zijde van een legermacht van het Libanese leger van gelijke omvang een veiligheidszone in Zuid-Libanon, die zich uitstrekt tot aan de rivier de Litani, zal gaan bewaken. De aanwezigheid van het Israëlische leger in het gebied zorgt echter voor veel onduidelijkheid. Het is de bedoeling dat het Israëlische leger zich terugtrekt, maar over wanneer dat moet gebeuren zijn geen afspraken gemaakt. Israël zegt dat het het in VN-verband afgedwongen bestand respecteert, maar behoudt zich tegelijkertijd het recht voor te blijven vechten tegen Hezbollah.

De Franse generaal Alain Pellegrini leidt de kleine VN-macht die nu reeds in Libanon is en bovendien wil Frankrijk nauw betrokken blijven bij het vredesproces in Libanon, aldus Alliot-Marie. De Franse minister wil echter dat onder meer duidelijk wordt onder welke omstandigheden de VN-soldaten in Libanon geweld mogen gebruiken. In februari loopt het mandaat van Unifil af, de VN-vredesmissie die al decennia actief is in Zuid-Libanon, zonder echter ooit een factor van belang te zijn geweest in het onrustige gebied.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, heeft Israël er woensdag toe opgeroepen de lucht-, zee- en landblokkade van Libanon op te heffen. De omsingeling is onnodig nu het staakt-het-vuren succesvol blijkt, zei Douste-Blazy. Tegelijk riep hij de Libanese regering ertoe op beter te controleren bij grensovergangen om te verhinderen dat Hezbollah wapens krijgt geleverd. Hij was in Beiroet om de Franse deelname te bespreken aan de VN-vredestroepen.

Nog onduidelijk is wat de precieze samenstelling zal zijn van die uitgebreide VN-macht. Verscheidene landen hebben gezegd een bijdrage te willen leveren. Parijs zou bereid zijn 5000 militairen te leveren, Italië 3000, Turkije 5000, Maleisië 1000 en Indonesië eveneens 1000. Ook Marokko, België, Duitsland, Pakistan en Spanje gelden als mogelijke contribuanten.

Het Libanese leger is donderdagmorgen met tanks en gepantserde voertuigen begonnen aan de verplaatsing naar Zuid-Libanon. Daar moeten de Libanezen samen met een VN-vredesmacht de wapenstilstand tussen Israël en de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah gaan handhaven.

Tijdens de eerste fase verplaatst het Libanese leger in enkele dagen tijd 2500 militairen, meldden legerbronnen. Daarna volgen nog 12.500 manschappen, aangevuld met 15.000 VN-blauwhelmen. De Israëlische troepen trekken zich geleidelijk terug.

Volgens het Israëlische leger is inmiddels meer dan 50 procent van Zuid-Libanon overgedragen aan de VN-vredesmacht die al in Libanon was en die moet worden uitgebreid. De Libanese generaal Charles Shikhani zei te verwachten dat zijn troepen binnen een etmaal staan opgesteld langs de zogeheten Blauwe Lijn.

Het Libanese leger stak de rivier de Litani over via een gloednieuwe metalen brug, die speciaal is gebouwd om een brug te vervangen die de Israëlische luchtmacht tijdens het offensief heeft gebombardeerd.

De manschappen arriveerden in de christelijke grensstad Marjayoun, waar vorige week nog hevig werd gevochten. Daar haalden tientallen mensen hen langs de kant van de weg als bevrijders binnen, terwijl ze zwaaiden met Libanese vlaggen en rijst en bloemen toewierpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer