Krakers nog deze week uit Fort Pannerden
DOORNENBURG - Het gekraakte Fort Pannerden in de uiterwaarden tussen Waal en Rijn wordt vrijdag ontruimd. Dat hebben de krakers woensdag op hun internetpagina geschreven. De gemeente Lingewaard wil dat bevestigen noch ontkennen.
De ontruiming is het gevolg van een tussenvonnis van de rechtbank in Arnhem, waartegen de krakers niet meer in beroep kunnen gaan. Eigenaar Staatsbosbeheer probeert al ruim een jaar om het historische fort in handen te krijgen.Fort Pannerden is sinds Pinksteren 2000 gekraakt. Het verdedigingswerk is tussen 1869 en 1871 gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het fort in verval, maar vorig jaar is het massieve bouwwerk opgenomen in het Pact van Loevestein, dat bepaalt dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt gerestaureerd.
Fort Pannerden is weliswaar in 1969 tot rijksmonument benoemd, maar raakte totaal in verval. De krakers herstelden een deel van het enorme gebouw en stelden het open. Er zijn rondleidingen en lezingen gehouden en het fort was te huur voor feesten en partijen. De krakers richtten dit voorjaar een stichting op om het „historische bouwwerk in een waardevol natuurgebied op ecologische wijze te beheren.”
De bewoners van het fort zijn verbaasd en teleurgesteld over de uitspraken van de rechter. Er is volgens hen geen enkele aandacht geweest voor het feit dat er al zes jaar sprake is van een situatie die gunstig is voor de hele omgeving. „Wij leggen ons hier niet bij neer en zullen doen wat we kunnen om het fort te redden van leegstand. Het is zonneklaar dat hier sprake is van machtsmisbruik door de betrokken instanties, die uit zijn op commerciële exploitatie van het gebouw.” Op dit moment bevinden zich zo’n vijftien personen in het fort.
De woongroep is overigens populair bij de bevolking. Op zondagen verzorgen ze gratis rondleidingen (en doordeweeks op afspraak). Daarnaast mogen dorpsbewoners gebruikmaken van de ruimten in het fort voor allerlei bijeenkomsten. Een handtekeningactie leverde dit jaar zo’n 5000 steunbetuigingen op.
Staatsbosbeheer wil van het fort een vleermuizenhotel maken en een informatiecentrum over het uiterwaardengebied. Ook komt er een kleine horecagelegenheid.
Het is nog onduidelijk hoe de ontruiming vrijdag gaat verlopen. De krakers zeggen dat zij geen onnodig geweld uit willen lokken, maar hebben wel sympathisanten uitgenodigd om te komen „klussen in het fort.” Het gebouw telt boven- en ondergronds zeer veel gangen en kamers, dus een gedwongen ontruiming kan een tijdrovende klus worden, zei een woordvoerder van de politie eerder. Bovendien is het fort voorzien van een stalen deur en loopt er een -droogstaande- diepe betonnen gracht om het fort heen. De schietgaten zijn dicht gemetseld, waardoor de vesting alleen via het dak in te nemen is. Helikopters kunnen er niet landen.
Een woordvoerder van de gemeente Lingewaard, waar het fort onder valt, wil niet vertellen wanneer er ontruimd gaat worden. „Het kan vanaf 11 augustus, dus in principe is het vrijdag mogelijk.” Volgens hem is er inmiddels overleg met de politie geweest. „We willen de krakers er in ieder geval snel uit hebben. De rechter heeft ons daar toestemming voor gegeven. Hoe de politie dat gaat doen weten we niet. Dat is ook hun zaak.” De zegsman bevestigt dat het, gezien de lastige situatie ter plaatse, vermoedelijk een spectaculaire ontruiming gaat worden.
De politie wil geen reactie geven.