Ministerie praat met GGZ over veelplegers
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie voert deze maand gesprekken met GGZ Nederland over de opvang van zwaar gestoorde veelplegers die onder de zogeheten ISD-maatregel vallen. Deze groep veroordeelden dreigt tussen wal en schip te raken nu een zorginstelling in Amsterdam onlangs weigerde twee mensen te behandelen.
Aanleiding voor de gesprekken zijn recente rechterlijke uitspraken. De rechtbank in Amsterdam stuurde medio juni twee veelplegers naar huis, die waren geplaatst in een Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Het tweetal kon niet terecht in een forensisch psychiatrische kliniek in Amsterdam, terwijl zij wel psychiatrische hulp nodig hadden. De rechtbank concludeerde dat onduidelijkheid op landelijk niveau over de financiering van de behandeling van ISD’ers, behandeling in de weg staat.Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie worden ISD-inrichtingen inderdaad geconfronteerd met psychiatrische klinieken die zwaar gestoorde veelplegers niet willen opnemen, terwijl dat wel deel uitmaakt van het behandelplan. Het ministerie overlegt daarom met GGZ Nederland over de moeilijkheden rond de plaatsing.
Vanaf 1 januari moet het beter gaan. Dan beheert het ministerie zelf het geld dat voor deze groep veroordeelden is weggelegd en kan het ministerie behandelplaatsen inkopen. „Daardoor krijgen we meer grip op de plaatsing”, aldus de woordvoerder.
Amsterdam kent 1400 veelplegers, van wie ongeveer 80 procent verslaafd is. Onderzoek heeft aangetoond dat zij verantwoordelijk zijn voor 60 procent van de criminaliteit in de stad. Van de totale groep heeft 30 tot 40 procent last van psychische problemen.
De ISD-maatregel is sinds het najaar van 2004 van kracht. Veelplegers kunnen maximaal twee jaar in een inrichting voor stelselmatige daders worden geplaatst. In die periode worden ze begeleid en behandeld ter voorbereiding op hun terugkeer in de samenleving. Het ministerie van Justitie beschikt volgend jaar over duizend ISD-plaatsen.