Marokko zal Perejil niet opnieuw bezetten
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Benaïssa, heeft Spanje vrijdag een belangrijke toezegging gedaan in het conflict om het eilandje Perejil voor de Marokkaanse kust.

Daarmee komt hij tegemoet aan de eis die de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken donderdag stelde. Ondanks deze opening naar een diplomatieke oplossing voor de crisis blijft de sfeer tussen beide landen geprikkeld.
In een interview met de Spaanse radiozender Cadena Sur zei Benaïssa dat zijn land Perejil, door Marokko Leila genoemd, niet opnieuw zal bezetten als Spanje de 75 militairen terugtrekt die sinds woensdag het eiland bezetten. Als de militairen weg zijn, kan volgens hem overleg beginnen. Met die uitspraak leek hij afstand te nemen van de Marokkaanse claim op de absolute soevereiniteit over het onbewoonde eilandje.
De Spaanse regering noemde de uitspraak van Benaïssa een positief signaal. Zij vindt uitlatingen in de media echter niet voldoende en verlangt een schriftelijke garantie van de regering in Rabat of van koning Mohammed VI. Benaïssa reageerde daarop met de mededeling: „Als ik mijn woord geef, moet dat voldoende zijn.” Het is afwachten wie van de twee partijen nu de volgende stap zet.
De Spaanse regering beloofde donderdag dat de troepen zich zouden terugtrekken als Marokko garandeert dat er geen nieuwe bezetting zal plaatsvinden.
Op 11 juli stationeerde Marokko wat leden van politie en strijdkrachten, uitgerust met het Marokkaanse dundoek, op Perejil, tot woede van de Spaanse regering.
De Spaanse troepen maakten woensdag een eind aan de bezetting van het omstreden eilandje. Marokko zei het te willen gebruiken om smokkel van mensen en drugs over de Straat van Gibraltar tegen te gaan. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ana de Palacio, zei donderdag dat de Spaanse en de Marokkaanse politie samen kunnen gaan werken om smokkel tegen te gaan zodra afspraken zijn gemaakt over de terugtrekking van de militairen.
Spanje heeft donderdag opnieuw extra troepen naar Ceuta, Melilla en de omstreden eilanden gestuurd, ter afschrikking van eventuele Marokkaanse acties.
Benaïssa spreekt morgen of overmorgen in Brussel met vertegenwoordigers van de Europese Unie om het standpunt van Marokko over het omstreden eiland uiteen te zetten. Met wie hij praat is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van EU-buitenlandcoördinator Solana zei vrijdag dat er nog geen afspraak in de agenda staat.
Maandag zijn in Brussel de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen voor hun maandelijkse ontmoeting. Of zij Benaïssa ontmoeten is nog niet bekend.
De Marokkaanse regering heeft diverse malen gezegd het te betreuren dat de Europese Unie vanaf het begin van de crisis, toen Marokkaanse politiemannen op 11 juli de Marokkaanse vlag op Perejil hesen, de kant van Spanje heeft gekozen. De woordvoerder van de Europese Commissie benadrukte dat de EU geen standpunt heeft ingenomen over de juridische status van het eiland, in weerwil van een eerdere verklaring waarin de EU repte van „schending van de territoriale rechten van Spanje” door Marokko.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, De Palacio, zei vrijdag dat haar land niet van plan is met Marokko afspraken te maken over gedeelde soevereiniteit over Perejil. Zij herhaalde dat Spanje wel wil praten over gezamenlijk gebruik van het eiland, dat door Marokkaanse herders wordt gebruikt om geiten te laten grazen, maar dat ook een schuilplaats is voor drugssmokkelaars.
In een interview met het Marokkaanse persbureau MAP riep Benaïssa de Spaanse regering op haar troepen ook van andere locaties aan de Marokkaanse kust weg te halen. Marokko maakt in mediterraan Noord-Afrika niet alleen aanspraak op Perejil, maar ook op andere Spaanse enclaves, als Ceuta en Melilla. Spanje heeft opnieuw extra troepen naar Ceuta, Melilla en de omstreden eilanden gestuurd, ter afschrikking van eventuele Marokkaanse acties. De veiligheidsmaatregelen op de voor de Marokkaanse kust liggende Canarische Eilanden zijn aangescherpt in verband met de gespannen situatie.