Israël snijdt buitenlandse hulp aan Beiroet af
BEIROET - De strijd tussen Israël en de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah heeft vrijdagopnieuw tientallen mensenlevens geëist. Het Israëlische leger heeft buurland Libanon van de buitenwereld afgesloten door vier belangrijke bruggen in het noorden te verwoesten. Hezbollah liet weer een regen van raketten neerdalen op Israël.
Volgens verscheidene internationale hulporganisaties heeft Israël gisteren de ’navelstreng’ voor humanitaire hulp afgesneden door de laatste wegverbindingen tussen Beiroet en Syrië te bombarderen. Konvooien met noodhulp kunnen daardoor de Libanese hoofdstad niet meer bereiken. Volgens het Libanese Rode Kruis zijn door de bombardementen vijf burgers om het leven gekomen.Israëlische luchtaanvallen in onder meer de Bekaavallei in het oosten van Libanon kostten vrijdag aan meer dan dertig burgers het leven. Onder hen zijn volgens veiligheidsbronnen veel Koerdische landarbeiders uit Syrië. Door een aanval op het dorp Taibeh in het zuiden van Libanon kwamen zeven mensen om. Delen van de hoofdstad Beiroet lagen gisteren zwaar onder vuur.
Israëlische grondtroepen leverden gisteren de hele dag strijd met Hezbollah in het grensgebied tussen beide landen. Daarbij zijn meerdere Israëlische militairen omgekomen. Een hooggeplaatste Israëlische militair zei gisteren dat het verloop van de operatie hem tevreden stelt en dat het offensief nog enkele weken kan duren. Israël heeft inmiddels een strook van 3 tot 8 kilometer breed onder controle, aldus minister van Binnenlandse Zaken Roni Bar-On.
Desondanks kregen verscheidene plaatsen in Noord-Israël gisteren opnieuw een spervuur aan raketten te verduren. Vanaf het middaguur loeiden de sirenes in veel steden onafgebroken. Zeker 120 projectielen kwamen in Israël neer. Er vielen ten minste drie doden, aldus de hulpdiensten. In de avonduren troffen zeker drie raketten de stad Hadera, ongeveer 80 kilometer van de grens met Libanon. Hadera ligt slechts 30 kilometer verwijderd van Tel Aviv, het economische hart van Israël.
De internationale gemeenschap vergadert al weken over een oplossing voor het conflict. Vooral Frankrijk en de Verenigde Staten zijn het met elkaar oneens. Parijs wil een onmiddellijk staakt-het-vuren, waarna een internationale vredesmacht naar de regio moet worden gestuurd. Washington vindt dat eerst aan een reeks voorwaarden voor de veiligheid van Israël moet worden voldaan.