Binnenland

In memoriam M. Kramer (1955-2006)

MIDDELBURG - Een strijder die een nieuwe boodschap had voor Zeeland over natuur en water. Zo omschrijft de Zeeuwse commissaris van de Koningin, W. van Gelder, de dinsdag overleden PvdA-gedeputeerde Thijs Kramer. Met hem verdwijnt een gedreven voorvechter voor ontpoldering op Zeeuwse bodem.

Jacob Hoekman
2 August 2006 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:59

De bestuurlijke kwaliteiten van de verongelukte Kramer waren vele. „Strategisch denker”, „intellectueel” en „aimabel” zijn begrippen die voor in de mond liggen bij degenen die hem van nabij meemaakten. „Hij was iemand die heel goed zijn netwerk opbouwde en zijn belangen op een erudiete en intellectuele manier behartigde”, zegt collega-gedeputeerde G. van Heukelom van de SGP. „We gingen samen wel eens eten, samen hadden we een voorliefde voor filosofie. Daar discussieerden we dan over, ook wel over hetgeen mij ten diepste bewoog. Dan zei hij wel eens: Je hebt nu genoeg zending bedreven.”De grote verschillen tussen beider politieke ideologie vormden op het persoonlijke vlak geen obstakels, zegt Van Heukelom. „Daar hebben we nooit ruzie over gehad. Het was op een bepaald niveau waar je elkaar niet hoeft te verbijten en vereten. Daar komt bij dat Thijs niet vijandig tegenover het geloof stond.”

De SGP’er verwacht dat de dood van Kramer geen gevolgen zal hebben voor het ontpolderingsvraagstuk in Zeeland. „De aanpak daarvan rustte op een collegebesluit waar we allemaal achter stonden. Ik kan me niet indenken dat alles plots andersom zal zijn. We zullen vast niet ineens heel anders gaan denken.”

R. van Hekken, woordvoerder van de boeren in de te ontpolderen gebieden, noemt het verlies tragisch. „We hadden weliswaar een andere mening, maar de laatste tijd was er weer sprake van dialoog. Na de vakantie zouden we die voortzetten.”

De plannen voor ontpoldering rond de Westerschelde riepen met name de achterliggende maanden stevige kritiek op, ook en soms vooral in de richting van Kramer. Door sommige tegenstanders werd hij als een soort verrader gezien die het Zeeuwse land verkwanselde. Daarbij komt dat juist deze week bekend werd dat de Tweede Kamer een gedwongen ontpoldering niet ziet zitten. Het zal voor de opvolger van Kramer niet meevallen om die weerstand te trotseren en even overtuigd door te gaan met Kramers missie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer