Eredoctoraat voor onderzoeker hemofilie
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een eredoctoraat toegekend aan Cees Smit (51). Smit is een drijvende kracht achter het onderzoek voor de behandeling van hemofiliepatiënten. Hij was medeoprichter, bestuurslid en jarenlang coördinator van het bureau Nederlandse Vereniging van Hemofilie-patiënten (NVHP).
Onderzoeker Cees Smit lijdt zelf aan de erfelijke afwijking, waardoor bloedingen langer duren door het ontbreken van stollingseiwitten in het bloed.De NVHP stimuleert onder meer onderzoek naar hemofilie. Er zijn ongeveer 1500 mensen in Nederland die lijden aan deze aandoening, ook wel bloederziekte genoemd.
Inmiddels is hemofilie goed te behandelen, maar er is nog geen definitieve genezing mogelijk. Een groot gedeelte van het lopende wetenschappelijke onderzoek is gericht op de verbetering van de veiligheid van de behandeling. Hemofiliepatiënten liepen vroeger een grote kans besmet te worden met het HIV-virus door toediening van besmette stollingseiwitten.
De uitreiking van het eredoctoraat is op 8 januari 2003. Ook astrofysicus prof. dr. Joachim Trümper en vertaalster van Griekse en Latijnse teksten uit de klassieke Oudheid Marietje d’Hane-Scheltema ontvangen een eredoctoraat voor hun werk.