Technische storingen in smogapparatuur
UTRECHT - Door de zeer hoge temperaturen zijn er veel technische storingen in het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. Daardoor wordt in ongeveer een kwart van de meetstations niet meer gemeten op ozon en stikstofoxiden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De meetapparatuur geeft informatie over de hoeveelheid stikstofoxiden en ozon in de lucht. Op basis van deze gegevens wordt onder meer de smogverwachting gemaakt. „Van de ruim veertig meetstations in Nederland zijn er nu ongeveer tien die niet meer meten op stikstofoxiden en ozon”, aldus een woordvoerder van het RIVM.De aanhoudende warmte maakt volgens de RIVM dat de airconditioning in de meetstations het niet meer aan kan. „Het is de eerste keer dat dit voorkomt.” Met name in Limburg is woensdagmiddag ernstige smog door ozon ontstaan.
Op diverse plaatsen in het land hebben zomerevenementen maatregelen genomen om hun deelnemers te beschermen tegen het warme weer. Tijdens de verscheidene fiets- en wandelvierdaagsen deden zich woensdag uiteindelijk nauwelijks problemen voor.
Door het warme weer kunnen energieleveranciers minder stroom produceren, onder meer door problemen met koelwater. Daarnaast gebruiken mensen meer energie omdat de koelkasten en ventilatoren op volle toeren draaien. In het uiterste geval kan het daarom nodig zijn de elektriciteit af te sluiten.
Het hoogheemraadschap van Rijnland ontdekte tijdens een inspectie scheurtjes in een veendijk in Waddinxveen. De situatie is niet zorgwekkend, maar het hoogheemraadschap gaat de kade van de ringdijk wel verstevigen, zo liet een woordvoerster woensdag weten. Volgens de Unie van Waterschappen is de Waddinxveense dijk landelijk gezien de eerste die scheurtjes vertoont. De Unie heeft vorige week alle waterschappen gevraagd extra alert te zijn op veendijken.
De gemeente Spijkenisse roept inwoners op de jonge bomen in de gemeente af en toe een handje te helpen door ze een paar emmers water te geven. Volgens de gemeente komen vooral de bomen die kortgeleden zijn aangeplant moeilijk de zomer door. De gemeente heeft er naar eigen zeggen een dagtaak aan het groen te bewateren. Mocht de jonge aanplant de hete zomer niet overleven, dan zou dat volgens de gemeente „financieel een ramp zijn.” Ook voor het aangezicht van de woonomgeving is het „desastreus.”
Na de 35,5 graden woensdag in het Limburgse Arcen wordt de hitte maar langzaam minder, met een toenemende kans op onweer. Volgens het KNMI komt wellicht pas in de loop van augustus een einde aan deze lange hittegolf, die nu al twee weken duurt.