„Tientallen psychiatrisch patiënten slecht behandeld"
UTRECHT (ANP) – Zeker 75 tot honderd patiënten zitten in mensonwaardige omstandigheden in psychiatrische instellingen. Dat stelde de bond voor verplegend personeel NU’91 dinsdag. De bond luidt de noodklok hierover. „Dit aantal groeit snel en dat is een ernstig probleem", aldus een woordvoerder dinsdag.
In een psychiatrische inrichtig in Venray zit al tweehonderd dagen een heel agressieve man in een kamertje van 3 bij 4, met een soort aangrenzende buitenkooi van 1,5 bij 3 meter. De man komt uit Liberia en is een voormalig kindsoldaat, aldus de bond.De man zit daar zeven dagen per week, 24 uur per dag. Hij heeft verder geen bewegingsvrijheid. NU’91 spreekt van een mensonwaardige situatie.
Leden hebben de vakbond hierover benaderd. Zij voelen zich onveilig maar vinden het ook erg dat zij de man niet kunnen verzorgen, aldus een woordvoerster. De man is agressief en onbenaderbaar.
Volgens de bond is dit geen uniek geval. Uit een belrondje langs kaderleden blijkt dat ook andere instellingen met dit soort ’gevallen’ te maken hebben.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet van de situatie in Venray, zegt een woordvoerster. Maar cijfers over het totale aantal heeft de inspectie niet. „Zoveel gevallen als NU’91 noemt, zijn bij ons niet bekend".
De bond eist dat er onmiddellijk verbetering komt in de omstandigheden van de man in Venray. Dat is nodig zowel in het belang van de man, als dat van het personeel. Volgens NU’91 vindt ook de instelling het erg, maar weet die geen oplossing.
Peer Meesters, districtsmedewerker van NU’91, vindt dat deze situatie niet mag voortduren. „Er is in het belang van de verpleging een schijnveiligheid gecreëerd die niet acceptabel is. Door een dergelijke cliënt zo te huisvesten, creëer je een onnodig gevaarlijke situatie. Personeel dat is opgeleid om met deze groep cliënten te werken, is slechts beperkt op de afdeling aanwezig."
Volgens Geert Derks, lid van de raad van bestuur van GGZ Noord– en Midden–Limburg, gaat het om een „heel moeilijke situatie”. „Wij hebben er van alles aan gedaan om de situatie zo goed mogelijk te maken, maar nu zijn wij aan het einde van ons Latijn."
Derks erkende dat het voor de verplegers erg moeilijk is. „Er is een heel fragiel evenwicht ontstaan. Het afgelopen half jaar zijn er geen ernstige incidenten geweest. Maar er hoeft maar iets te gebeuren of het verpleegkundig team raakt weer in paniek."
Hij zei niet goed te weten wat te doen met de oproep van NU’91 om de situatie onmiddellijk te verbeteren. „Als zij vinden dat er iets moet gebeuren, ben ik heel benieuwd naar de oplossing, want wij hebben die niet gevonden."
Volgens Derks gaat een deskundige in september kijken op wat voor manier verplegers de man op een veiligere manier kunnen benaderen. Mocht die specialist ook geen oplossing weten, dan moet de instelling andere maatregelen nemen, zoals een groter onderkomen voor de man vinden of meer personeel aannemen. „Maar daar moeten middelen voor gevonden worden, en dat gaat in Nederland nooit zo snel”, aldus Derks.