Twee nieuwe centrales voor elektriciteit
MIDDELBURG (ANP) - Nederland krijgt er twee nieuwe elektriciteitscentrales bij.
Het energiebedrijf Delta bouwt samen met de Franse branchegenoot EDF een gasgestookte centrale in Vlissingen-Oost. Nuon zet een centrale in de Eemshaven in Groningen neer. In totaal komt er daarmee ruim 2000 megawatt aan energie bij.De bouw van de twee centrales is Greenpeace een doorn in het oog. De uitstoot in Nederland van het broeikasgas CO(in2( neemt hierdoor met enkele procenten toe, zei een woordvoerder van de milieuorganisatie woensdag. „En dat terwijl Nederland juist 6 procent minder moet uitstoten.”
De centrale van Nuon is volgens hem „sterk vervuilend.” Greenpeace kondigde gisteren aan waarschijnlijk actie te gaan voeren tegen de bouw van de centrales.
De door Nuon geplande centrale in de Eemshaven is goed voor 1200 megawatt. Begin 2011 moet het complex operationeel zijn. Het energiebedrijf maakt gebruik van de zogenoemde kolenvergassingstechniek. Dit leidt volgens de onderneming tot een beperkte uitstoot van schadelijke stoffen. Bovendien kan met deze techniek beter biomassa worden vergast. Greenpeace stelt dat de centrale jaarlijks 4,5 miljoen ton CO(in2(-uitstoot.
„Eemshaven is een mooie, ruime locatie met een moderne zeehaven, een goede infrastructuur en uitstekende aansluitmogelijkheden op het hoogspanningsnet”, zei bestuurslid Oystein Loseth over de keuze van de locatie. De geplande uitdieping van de vaargeul betekent bovendien dat ook schepen met een grote diepgang brandstoffen aan de centrale kunnen leveren.
De bouw van de centrale in Vlissingen-Oost begint in 2007 en is naar verwachting twee jaar later afgerond. Aanvankelijk hoopte Delta de locatie in 2008 al in gebruik te kunnen nemen. De bouw is echter vertraagd door een procedure die de Zeeuwse Milieufederatie tegen de bouw van het complex was begonnen.
De gasgestookte turbines zullen een vermogen leveren van ruim 800 megawatt, genoeg voor 2 miljoen huishoudens. De uitstoot bedraagt volgens Greenpeace jaarlijks 2,5 miljoen ton CO(in2(.
De centrale is nodig om te blijven voorzien in de stijgende vraag naar stroom in Nederland, stelt Delta. De onderneming zoekt nog naar afnemers van de elektriciteit, maar verwacht daarbij geen problemen.
Het Zeeuwse energiebedrijf is met EDF overeengekomen dat de Fransen een belang van 50 procent nemen in de zogenoemde Sloecentrale. De overige aandelen komen in handen van Delta. Lange tijd was Delta in gesprek met de Duitse energieproducent RWE. Daar rolde echter geen overeenkomst uit, omdat de partijen het niet eens konden worden over de financiën. De centrale kost ongeveer 500 miljoen euro. Delta neemt de helft van dat bedrag voor zijn rekening, EDF de andere helft.