Steeds meer zelfverwaarlozing bij ouderen
Het lijkt er op dat er door de toenemende vergrijzing steeds meer ouderen komen die zichzelf verwaarlozen. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut in de regio Midden Kennemerland blijkt dat daar 87 van de tienduizend ouderen in verwaarloosde toestand leven.
Een landelijk beeld bestaat nog niet, maar waarschijnlijk zijn deze gegevens slechts een „topje van de ijsberg”, zegt een woordvoerder van het Trimbos donderdag.
Meestal verzorgen deze ouderen zich slecht, laten zij hun huis vervuilen en leven in een sociaal isolement. Volgens de woordvoerder is duidelijk sprake van een probleemsituatie. Vooral omdat verwaarlozing bij ouderen moeilijk is te signaleren. Ze trekken vrijwel nooit zelf aan de bel en zijn meestal erg eenzaam. Bovendien heeft 60 procent van de gemelde gevallen lichamelijke of psychische problemen. Ruim 40 procent lijdt aan dementie.
De uitkomst van het onderzoek in Midden Kennemerland is ernstiger dan gedacht. Tot nu toe is er volgens de Trimbos-woordvoerder weinig onderzoek gedaan naar verwaarlozing bij ouderen. Om het probleem landelijk aan te pakken heeft het instituut een brochure uitgebracht, waardoor hulpverleners verwaarloosde ouderen beter kunnen signaleren. Ook staat er informatie in over hulpinstanties.
Ook de ouderenbond ANBO kan moeilijk inschatten hoeveel ouderen zichzelf verwaarlozen… „Wat we wel veel zien is sociaal isolement en vereenzaming”, zegt een woordvoerder. Volgens hem komt dat door de individualisering en vergrijzing.
De ANBO begint samen met collega-ouderenbonden PCOB, Unie KBO en de NISBO in november een project dat sociaal isolement bij ouderen moet tegengaan. „Alle afdelingen van de ouderenbonden krijgen trainingen om speciale projecten hierover te ontwikkelen”, legt de woordvoerder uit. „We benaderen mensen vanaf vijftig jaar, omdat de jongere ouderen vaak weer veel contact hebben met hoogbejaarden en omdat zij er in de toekomst wellicht zelf mee te maken krijgen.”