Binnenland

Tweede hittegolf van het jaar in aantocht

DEN HAAG (ANP) – De overlast van de naderende tweede hittegolf in Nederland blijft vooralsnog binnen de perken. Botulisme, ongedierte of stankoverlast geven nog geen noemenswaardige problemen. Daar tegenover staat dat er hoge concentraties toxine van blauwalgen zijn aangetroffen in sloten, grachten en vijvers. De verwachting is dat de hitte nog enkele dagen zal aanhouden.

18 July 2006 18:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:57

Dinsdag gaven de barometers van het KNMI in De Bilt rond 11.30 uur 30 graden aan. Als het kwik woensdag tot minimaal 25 graden stijgt, is de tweede hittegolf van 2006 een feit.Van een hittegolf is pas sprake als het in De Bilt ten minste vijf dagen achtereen 25 graden of hoger is geweest, waarvan drie dagen met temperaturen van minstens 30 graden. De vorige hittegolf duurde van 30 juni tot en met 6 juli. De langste hittegolf beleefde Nederland in 1975. Op 29 juli van dat jaar begon een aaneengesloten reeks van achttien zomerse dagen, waarvan er zes tropisch (30 graden of hoger) waren.

Een deel van de Nederlandse detailhandel ondervindt nadelige gevolgen van de hitte. De consument geeft weliswaar grif geld uit aan verkoelende en ‘natte’ levensmiddelen, buitensportartikelen, barbecues en digitale camera’s. Zij mijdt echter massaal meubelboulevards, tapijtzaken en schoenenwinkels.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is overgegaan tot een reeks maatregelen om de droogte tegen te gaan. Het waterpeil in het IJsselmeer is verhoogd en de sluizen bij het IJsselmeer en het Haringvliet zijn bijna geheel afgesloten. Op deze wijze kan de overheid de kwaliteit van het water beschermen, de voorraad drinkwater vergroten en de elektriciteitsvoorziening op peil houden.

Militairen die aan de Nijmeegse Vierdaagse deelnemen, mogen woensdag wegens het uitzonderlijke warme zomerweer hun bepakking van tien kilo thuislaten. Andere deelnemers wordt geadviseerd met zo weinig mogelijk gewicht op de rug op pad te gaan. Hittegolf of niet, van het inkorten van de routes is voorlopig geen sprake, daarvoor is de luchtvochtigheid nog niet hoog genoeg.

Niet alleen mensen voelen zich slomer door de hoge temperaturen, de warmte maakt ook dieren lamlendiger. Ze eten minder, zoeken de schaduw op en door de redelijke wind die er staat, vinden ze voorlopig nog voldoende koelte. De brandweer in Harderwijk vult droogstaande poelen in de bossen op de Veluwe met pompwater om de dorstige dieren te laven.

De NS biedt haar personeel op vijftig stations extra water aan en adviseert de treinreiziger voldoende drinken mee te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer