Oppositie kraakt komst kerncentrale
DEN HAAG - De linkse oppositie verwerpt, zoals verwacht, de gedachte van staatssecretaris Van Geel om vanaf 2016 een nieuwe kerncentrale te openen.
Nederland kan al vanaf 2016 een nieuwe kerncentrale hebben, zo zei de staatssecretaris van Milieu vrijdagochtend tijdens een bezoek aan een Finse kustplaats, waar in 2009 een nieuw en extra veilig type centrale wordt geopend.Een halfjaar geleden zei hij al dat de kans op een nieuwe kerncentrale zeer „reëel” is. Doordat ABN AMRO zich bereid heeft getoond tot een forse investering is die kans volgens hem nu aanzienlijk toegenomen.
GroenLinks reageert geërgerd op het „blinde enthousiasme” van de bewindsman en eist opheldering. Volgens het Tweede Kamerlid Duyvendak moet Van Geel zijn energie en aandacht „exclusief” richten op „toekomstvaste” opties, zoals duurzame energie en energiebesparing, in plaats van op een „vuile techniek uit het verleden.”
Duyvendak vindt kernenergie geen oplossing voor het klimaatprobleem. Integendeel, zegt het Kamerlid. „Kernenergie levert alleen maar nieuwe problemen op, het leidt tot grote risico’s op het gebied van radioactief afval en nucleair terrorisme, voor duizenden generaties.”
De oplossing, duurzame energie en energiebesparing, raakt volgens Duyvendak door de uitspraken van Van Geel alleen maar verder uit beeld. „Kort na zijn aantreden als staatssecretaris was hij nogal kritisch op de vuile aspecten van kernenergie. Daar is nu helaas niets meer van te merken.”
De PvdA wijst op de politieke onhaalbaarheid en op de status van het huidige kabinet. Energiewoordvoerder Samsom: „Frappant dat een vertrekkende bewindsman dit zegt. We gaan de kernenergiewet niet voor de verkiezingen van 22 november behandelen. Dat is praktisch al onmogelijk, maar ook politiek onfatsoenlijk. De premier heeft zelf gezegd dat alles wat enigszins omstreden is, niet aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd.”
Van Geel komt na de zomer, in het kader van een nieuwe kernenergiewet, met een brief over de voorwaarden waaraan de bouw van een kerncentrale moet voldoen. Zijn woordvoerster erkent dat die brief eerst nog door het kabinet moet worden goedgekeurd.
De coalitiepartijen CDA en VVD staan niet afwijzend tegenover kernenergie.