Mobiel bellen in buitenland goedkoper
BRUSSEL - Mobiel bellen in het buitenland wordt goedkoper. Deze zomer zal de vakantieganger echter nog niets merken van dat financiële voordeel.
De Europese Commissie zou naar verwachting woensdag een voorstel presenteren. Er was vanmorgen nog sprake van meningsverschillen over de precieze inhoud ervan. Die gaat in ieder geval minder ver dan commissaris Reding (Informatiemaatschappij en Media) aanvankelijk voor ogen stond.In maart kondigde zij haar voornemens aan om de kosten voor de consument in deze sfeer fors naar beneden te brengen. Later haalde voorzitter Barroso de plannen nadrukkelijk aan om te illustreren dat Brussel een beleid wenst te voeren dat concrete resultaten oplevert voor de burger, met de bedoeling de kloof tussen het publiek en de politiek te verkleinen.
Van de zijde van de telecomsector, waarin grote spelers als Vodafone en Orange opereren, is vervolgens een zware lobby op gang gekomen om de ingreep af te zwakken. Ook probeerden sommige gsm-aanbieders hun goede wil te tonen door inmiddels tot een tariefsverlaging te besluiten. Onder invloed van een en ander hebben binnen de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, vooral Verheugen uit Duitsland, Barrot uit Frankrijk en Mandelson uit het Verenigd Koninkrijk gepoogd de door hun Luxemburgse collega Reding bepleite aanpak bij te sturen.
De Unie beschikt niet over de bevoegdheid zelf de prijzen te bepalen. Ze kan wel regulerend optreden. Wie in het buitenland gebeld wordt, moet tot dusver daarvoor betalen. Dat druist in tegen de gedachte van een Europa zonder grenzen.
Straks zullen de kosten op dit punt beperkt blijven, maar eerder zette Reding er op in een dergelijke oproep voor de ontvangende partij gratis te maken. Ook het elders in Europa lokaal of internationaal bellen, wordt minder duur. Voor sms’en doet de Commissie geen voorstellen.
Over de ingangsdatum van de maatregelen, die de goedkeuring vereisen van de lidstaten en van het Europees Parlement, heerste vanmorgen nog onduidelijkheid. Wellicht profiteren zakenlieden en toeristen er pas in 2008 van.
Voor de telecommaatschappijen betekent de wetgeving dat hun winsten op het zogeheten ”roaming”, het verwerken van de internationale gesprekken, flink dalen. Daar staat tegenover dat na de tariefsaanpassingen mensen die de grens zijn overgetrokken waarschijnlijk meer gebruik zullen maken van hun mobieltje. Dat biedt de betrokken ondernemingen compensatie voor de inkomstenderving.