Lof en kritiek van VN–rapporteur vrouwenrechten
DEN HAAG (ANP) – Nederland verdient zowel lof als kritiek op het gebied van vrouwenemancipatie en –rechten. Nederland maakt zich met (internationale) maatregelen altijd sterk voor vrouwen. Tegelijk blijven voor vrouwen in Nederland zelf ongelijke situaties voortduren, ondanks de gelijke rechten. Ook in het prostitutie– en het asielbeleid vallen flinke gaten.
Dat meldde de speciaal rapporteur van de Verenigde Naties inzake geweld tegen vrouwen, Yakin Ertürk, dinsdag op de laatste dag van haar negendaagse bezoek aan Nederland. Ze sprak met de ministers Ben Bot (Buitenlandse Zaken), Piet Hein Donner (Justitie) en Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie).Verder ontmoette ze de mensenrechtenadviseur P. de Klerk en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, A. Korvinus, en overlegde ze met organisaties voor vrouwenrechten, mensenhandel, prostitutie en migratie. Ook bezocht ze de vier grote steden en een asielzoekerscentrum in Leersum.
De ervaringen die de Turkse professor opdeed tijdens haar elfde missie sinds 2003, zal ze rapporteren aan de VN–Mensenrechtenraad. Nederland is daar onlangs in verkozen. Ertürk vindt dat ongelijkheid tussen man en vrouw steeds meer wordt gelieerd aan migrantenvrouwen en een integratieprobleem. De ware achtergrond van geweld tegen vrouwen – die vanuit sociaal–historisch oogpunt ligt in ongelijke machtsverhoudingen – wordt volgens haar teveel genegeerd.
Zorgen maakt ze zich over de korte aanmeldprocedure voor asielzoekers. Binnen vijf werkdagen moeten zij hun asielrelaas vertellen, waarna een schifting volgt tussen kansrijke en kansarme asielzoekers. De eersten mogen verder met de procedure en de laatsten gaan naar een terugkeerlocatie.
Volgens Ertürk is deze tijd veel te kort voor vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting. Ze wijst erop dat een trauma hierdoor anders is dan andere trauma’s. Er moet eerst een band worden opgebouwd met autoriteiten, voordat zij zulke intieme zaken kunnen vertellen, aldus de VN–rapporteur. Nederland moet niet te bang zijn voor mogelijke fraude hiermee. Ook is ze verontrust over de verdwijning van meisjes en over de zelfmoorden in asielcentra.
Verder wees Ertürk op de negatieve verschijnselen van het gedoogbeleid voor prostitutie. Door de opheffing van het bordeelverbod in 2000 is de bescherming van prostituees weliswaar verbeterd maar zijn ook illegale circuits ontstaan. „En daar is het juist slechter gesteld met de bescherming". Een oordeel over de Red Light District in Amsterdam heeft ze niet. Ze vindt alleen het tonen van de vrouwen voor ramen niet zo respectvol voor vrouwen. „Maar ik weet niet wat voor model beter zou zijn".