Overtijdbehandeling onder Abortuswet
DEN HAAG - Abortusartsen moeten vrouwen die om een overtijdbehandeling vragen, sinds deze week een bedenktijd van vijf dagen geven.
Dat heeft staatssecretaris Ross van Volksgezondheid gesommeerd aan abortusklinieken en ziekenhuizen. Tot nu toe gold voor een overtijdbehandeling, die plaats mag hebben tot zes weken en drie dagen na de laatste menstruatie, geen bedenktijd omdat deze medische ingreep formeel niet onder de Abortuswet viel.Onlangs heeft het kabinet besloten de overtijdbehandeling wel onder de Abortuswet te laten vallen. Dat is gebeurd op grond van de evaluatie van de Abortuswet, die in november 2005 is gepresenteerd. Daarin staat dat de uitzonderingsgrond voor de overtijdbehandeling niet meer nodig is.
In de jaren tachtig is besloten om de overtijdbehandeling niet onder de wet te laten vallen, omdat toen tot zes weken na de laatste menstruatie niet met zekerheid vastgesteld kon worden of er sprake was van een zwangerschap. Via nieuwe technieken is dat vandaag de dag wel mogelijk. Abortusartsen gebruiken de technieken ook voor ze overgaan tot een overtijdbehandeling.
Doordat overtijdbehandelingen nu alleen plaatsvinden als vaststaat dat er sprake is van een zwangerschap, vervalt het onderscheid met een abortus, zo redeneert het kabinet. Dat is voor staatssecretaris Ross reden om de vijf dagen bedenktermijn die verplicht is voor een gewone abortus, ook te laten gelden voor een overtijdbehandeling.
PvdA en D66 zijn boos over de actie van Ross en hebben enkele dagen geleden schriftelijke vragen gesteld aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Zij vinden het vreemd dat Ross hiertoe heeft besloten zonder dat er overleg in de Kamer is geweest. Hoogervorst, die de vragen woensdag beantwoordde, verdedigt het besluit van Ross. Hij schrijft daarin dat er geen sprake is van een beleidswijziging. De overheid „volgt de stand van de wetenschap, en daarvoor is geen wetswijziging nodig”, aldus de bewindsman.
De samenwerkende abortusklinieken, verenigd in de StiSAN, zijn tegen de invoering van de bedenktijd. Ook de actiegroep Wij Vrouwen Eisen en het Nederlands Genootschap van Abortusartsen protesteren. Volgens de abortusartsen ligt er een afspraak dat de overtijdbehandeling niet onder de Abortuswet zal vallen.