„Basispremie zorg stijgt 10 procent”
DEN HAAG - Minister Hoogervorst van Volksgezondheid verwacht dat de premie voor de basisverzekering in de gezondheidszorg volgend jaar 10 procent stijgt.
Zondag zei de minister nog dat de premiestijging in 2007 naar verwachting niet meer dan 3 procent zal bedragen. Woensdag verklaarde de bewindsman echter dat hij daar alle vormen van zorgpremie mee bedoelde: niet alleen de premie voor de basisverzekering, maar ook de premie voor de AWBZ, de Algemene wet bijzondere ziektekosten. Daaruit wordt onder meer de ouderen- en gehandicaptenzorg betaald.Hoogervorst verwacht dat de AWBZ-premie volgend jaar niet of nauwelijks stijgt. Als de premies voor de basisverzekering met 10 procent omhooggaan, blijft de gemiddelde stijging voor zorgpremies beperkt tot zo’n 3 procent.
Overigens wil de minister geen definitieve voorspellingen doen. Hoogervorst sluit zich met zijn nieuwe voorspelling aan bij de aannames uit het Centraal Economisch Plan, dat is opgesteld door een aantal ministeries. Het CEP gaat ook uit van een premiestijging van 10 procent voor de basisverzekering.
Voor werknemers betekent de stijging een extra tegenvaller. Het is niet de verwachting dat de overheid de stijging van de premies volledig compenseert.
Daarbij komt nog dat werknemers het voordeeltje van 30 euro dat ze dit jaar hadden door de lagere premies, in 2007 moeten terugbetalen. De bewindsman beloofde woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer te onderzoeken of ze dat toch kunnen behouden.
Als werknemers hun voordeeltje mogen behouden, wil Hoogervorst werkgevers niet compenseren voor de te hoge inkomensafhankelijke premie die zij dit jaar hebben betaald. De bedoeling was dat werkgevers en werknemers ieder de helft betalen van de inkomensafhankelijke premie, die rechtstreeks van het salaris wordt afgehouden.
De bijdrage van werkgevers was al vastgesteld op grond van ramingen, toen vervolgens bleek dat de premies voor het vaste deel van de premie lager uitvielen. Daardoor betalen werkgevers dit jaar te veel premie.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil de kwestie met de minister bespreken, aldus een woordvoerder in een reactie. De belangenorganisatie heeft altijd gesteld dat werkgevers het geld dat zij te veel betalen, terug willen hebben.
De PvdA drong in het debat van woensdag aan op het afschaffen van de no-claim. Dit is het bedrag van 250 euro dat elke verzekerde momenteel boven op de zorgpremie betaalt. Als iemand geen gebruikmaakt van de zorg, krijgt hij of zij de no-claim terug. Iemand die meer dan 250 euro ziektekosten heeft, krijgt niets terug.
De fractie vindt dat zieke mensen niet mogen opdraaien voor een extraatje dat gezonde mensen krijgen. Ook de kleine linkse partijen willen af van de no-claim. Het CDA bepleit ook afschaffing, maar volgens Kamerlid Buijs kan dat niet met ingang van volgend jaar. Daardoor zou een gat in de begroting ontstaan. De christendemocraat wil in de komende maanden rustig nadenken over een alternatief.
Uit een woensdag gepresenteerd onderzoek blijkt dat de no-claimregeling niet leidt tot minder gebruik van medische voorzieningen. Vrijwel alle Nederlanders gaan sinds de invoering van de no-claimheffing net zo vaak naar de dokter als voorheen.