Binnenland

„Verplicht verkeersles op middelbare school”

Leerlingen in de onderbouw van de middelbare school moeten les krijgen in het vak integrale veiligheid. Hierin moeten verkeer, veiligheid op straat, zinloos geweld, invloed van drugs en alcohol en waarden en normen aan de orde komen. Dat zei voorzitter J. van der Doef van 3VO, de organisatie voor verkeersveiligheid, woensdagmiddag tijdens een conferentie over verkeerseducatie in Enschede.

Van onze binnenlandredactie
21 November 2001 11:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

Zijn stelling druist in tegen het recente advies van de Onderwijsraad om het aantal vakken in de zogenaamde basisvorming drastisch te beperken. De Tweede Kamer en staatssecretaris Adelmund lieten zich positief uit over dit advies, omdat het lesprogramma nu al versnipperd en overladen heet te zijn. Volgens een woordvoerster van de bewindsvrouw ligt het dan ook niet voor de hand om weer een nieuw verplicht vak toe te voegen. Zij denkt dat er „redelijk veel scholen" zijn die aandacht aan verkeerseducatie zullen blijven besteden.

Van der Doef heeft daarin echter weinig vertrouwen en noemt het „een ramp" als de aandacht voor verkeersveiligheid in het voortgezet onderwijs in de toekomst onvoldoende zal zijn. „Want aangenomen mag worden dat er zonder verkeerseducatie nog meer jongeren in het verkeer verongelukken", zo zei hij woensdagmiddag in Enschede.

In de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar kwamen vorig jaar 75 middelbare scholieren om het leven bij verkeersongevallen en raakten er 7000 gewond, van wie 1450 ernstig. „Dat zijn verschrikkelijke cijfers, die ons heel onrustig en ongeduldig moeten maken. Met deze cijfers voor ogen kan er geen sprake meer zijn van vrijblijvendheid om verkeer als verplicht schoolvak te behandelen," aldus Van der Doef.

„Ongelooflijk"
De 3VO-voorzitter hekelt de huidige situatie, waarin “verkeer” in het voortgezet onderwijs niet of nauwelijks aansluit op goed verkeersonderwijs op de basisschool. Hoewel het onderwerp in de huidige basisvorming van het voortgezet onderwijs een bescheiden plaats kreeg binnen vijf vakken, is er in de dagelijkse schoolpraktijk vrijwel geen aandacht voor. „Ongelooflijk en eigenlijk niet te begrijpen," zegt Van der Doef.

Volgens 3VO is het verkeersgedrag van 12-plussers sterk aan verandering onderhevig, omdat ze vaker zelfstandig en verder weg op pad gaan, ze op andere tijdstippen dan voorheen onderweg zijn en zelfstandig naar sportclubs en feestjes gaan. „Bovendien veranderen de verkeersomgeving en de verkeersregels voortdurend, zonder dat de leerlingen daar op school iets over horen. Kennis, inzicht en vaardigheden zijn noodzakelijke voorwaarden voor een veilig verkeersgedrag, waarvoor verplicht verkeersonderwijs de onmisbare basis legt."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer