Tegengas
„De overheid moet fusies tussen (grote) zorgverzekeraars beperken.” Op de site van thuiszorginstelling Icare is dat de stelling van de week.
Van de gevolgen van fusies zijn ze bij Icare inmiddels goed op de hoogte. De thuiszorginstelling uit Drenthe ging op 1 januari samen met de branchegenoten Evean en Integra Zorggroep. Daaruit ontstond een combinatie met een geschatte omzet van minimaal 546 miljoen euro en 22.000 werknemers die in maar liefst zes provincies marktleider is.De positie van Bart Visser, oud-voorzitter van de raad van bestuur van Icare, werd door de fusie overbodig. „De nieuwe combinatie had zeven bestuursleden”, laat een woordvoerster van Icare weten. „Dat moest worden teruggebracht tot vijf.” Wel hing aan zijn vertrek een prijskaartje. Visser kreeg bij zijn afscheid 969.000 euro mee, zo maakte het tv-programma NOVA gisteren bekend.
Voor de kas van Icare was de fusie dus best bedreigend. Het kan nog vervelender worden, namelijk wanneer de rechter besluit dat de afkoopsom onrechtmatig is. Een bestuurder van vakbond Abvakabo riep gisteren in herinnering dat Icare vorig jaar een miljoenenverlies leed en 150 banen moest schrappen. Een afkoopsom van bijna 1 miljoen lijkt dan wat aan de hoge kant.
„De rechter kan ons weinig maken”, zegt de Icarewoordvoerster in een reactie. „Afspraak is namelijk afspraak; de regeling was al vastgelegd in 2001.” Dat de regeling moest worden uitgevoerd in hetzelfde jaar waarin de ontslagen vielen, vindt Icare vanzelfsprekend ongelukkig. „Inderdaad heel vervelend, maar daar is niets meer aan te doen
Motorcross
Van sommige evenementen kun je je een aardig beeld vormen, ook al ben je er nooit geweest. De TT in Assen bijvoorbeeld, het jaarlijkse motorcrossfestijn. Veel drank, veel lawaai en na afloop veel rommel; dat is het beeld dat oprijst als je oude krantenknipsels doorbladert of internet raadpleegt. Wie het allemaal nog wat beeldender wil hebben, krijgt binnenkort hulp uit onverwachte hoek.
De laatste editie van het crossfestijn werd namelijk bijgewoond door 25 dichters. Op kosten van de gemeente Assen mengden ze zich onder het motorminnende publiek om weldra van de Assense TT-taferelen verslag te doen in de vorm van een heus gedicht.
Wat kost dat de gemeente?
Woordvoerder Maarten Ton van de gemeente Assen: „Reken maar uit: 25 kaartjes van per stuk iets van 40 euro, dan kom je op z’n 1000 euro uit.”
Ton beaamt dat het „best een bedrag” is voor 25 TT-gedichten. „Maar we willen in het verlengde van de benoeming van een stadsdichter bij een breder publiek belangstelling kweken voor poëzie.”
Wat gaat het worden: 25 odes op al die herrie?
„Nee hoor, we hebben de dichters de vrije hand gelaten. Het is dus helemaal niet uitgesloten dat u in de gedichtenbundel een verhandeling aantreft over een plantje op de tribune. Of over een weggeworpen blikje bier.”
Verfschieten
Altijd gedacht dat de politie bestaat bij de gratie van bonnen schrijven. Voor opgevoerde brommers en kapotte achterlichten bijvoorbeeld. Zo niet in Zwolle. Gebroederlijk speelden jongeren uit de wijk Kamperpoort zaterdag een partij verfschieten met de politie.
Met het middagje paintballen wilden de politie en woningstichting SWZ jongeren belonen voor hun gedrag tijdens de sloop van een grote zeepfabriek in de wijk. Wat de jeugd dan heeft gedaan? Helemaal niets. Netjes bleven ze met hun handen van dat oude gebouw af. „We wilden het goede gedrag van jongeren belonen. Er hadden zich rare dingen kunnen voordoen, maar dat is dus niet gebeurd”, zegt Freddie Trompetter van SWZ.
Mensen die zich in de wijk keurig aan de snelheidslimiet houden, krijgen nu ook een taart thuisbezorgd?
„Er zijn grenzen. Je hoeft niet met elke gedraging iets te doen. Zie de middag verfschieten als waardering voor de jongeren. We moeten het contact met onze huurders goed houden. Ooit hebben we voor ouderen een jeu-de-boulesbaan in Zwolle gefinancierd.”