Gronings brandenwondencentrum verdubbelt capaciteit
De capaciteit van het brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis in Groningen wordt twee keer zo groot. Het opvangcentrum heeft hiervoor dinsdag groen licht gekregen van minister Borst van het ministerie van Volksgezondheid. De afdeling wordt nu even groot als de andere twee brandwondencentra van Nederland, die in Beverwijk en Rotterdam.
Het Martiniziekenhuis heeft op dit moment tien bedden voor patiënten met brandwonden, waarvan twee voor intensieve zorg. Dit aantal wordt verdubbeld tot twintig en daardoor komen er zeven bedden vrij voor de intensieve zorg. De uitbreiding moet voor 2007 klaar zijn.
De bouwkundige kosten bedragen ruim 3 miljoen euro. Over de kosten die de personele uitbreiding met zich meebrengt, kan het ziekenhuis nog weinig zeggen. Momenteel werken 34 gespecialiseerde verpleegkundigen in het Groningse brandwondencentrum. Voor een patiënt met brandwonden zijn per etmaal zeven verpleegkundigen actief.
De drie centra brachten in juni 2001 een gezamenlijk advies uit aan minister Borst. Dit gebeurde na het rapport van de commissie Alders over de ramp in Volendam. De centra adviseerden de minister de capaciteit van de brandwondenopvang uit te breiden.
Het pleidooi voor uitbreiding was niet alleen gebaseerd op de rampen in Volendam en Enschede, maar op het feit dat de behandeling van brandwondenpatiënten steeds succesvoller is. Daarom worden steeds meer patiënten naar een gespecialiseerd centrum verwezen.
Na de uitbreiding van het Martinicentrum heeft Nederland 62 bedden voor patiënten met brandwonden.