Binnenland

Jaarlijks 6200 ongelukken in zwembad

DEN HAAG - In en rond het zwembad is het steeds veiliger. In de periode 2000 tot 2004 is het aantal ongelukken met maar liefst 40 procent gedaald. Ongeveer 6200 mensen komen elk jaar desondanks op de eerste hulp in een ziekenhuis terecht.

Binnenlandredactie
22 June 2006 09:26Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Een kwart van de slachtoffers is tussen 10 en 15 jaar, een vijfde is tussen 5 en 10 jaar. Bijna een op de tien slachtoffers is jonger dan 5 jaar. Ruim de helft van alle ongevallen in het zwembad vindt dus plaats bij kinderen jonger dan 15 jaar, bleek woensdag uit cijfers van Consument en Veiligheid.Nederland telt ongeveer 700 openbare zwembaden. Daarnaast zijn er nog enkele duizenden therapiebaden en semiopenbare zwemgelegenheden in bijvoorbeeld hotels en op campings. Het is niet bekend hoeveel privézwembaden er in Nederland zijn.

De meeste ongelukken gebeuren rond de duikplank of de glijbaan. Vier van de tien slachtoffers vallen daar vanaf of glijden uit. Een derde van de incidenten betreft een botsing met een opstaande rand of de glijbaan. Vijftien procent van de ongevallen heeft als oorzaak een botsing met een andere zwemmer.

Hoofdletsel of letsel aan het been, bijvoorbeeld een kneuzing aan de enkel, voet of teen komen het meest voor. Voor ongeveer 240 bezoekers van de eerste hulp volgt opname in het ziekenhuis.

Daarnaast worden jaarlijks zestig slachtoffers behandeld nadat ze in het zwembad bijna verdronken zijn. Gemiddeld overlijden jaarlijks twee mensen door verdrinking in een zwembad.

Naast de afname van het aantal ongelukken is ook de agressie in zwembaden de afgelopen jaren sterk verminderd. Dat zegt de Arbeidsinspectie, die 300 zwembaden controleerde. De resultaten van het onderzoek worden officieel volgende maand verwacht.

De meeste zwembaden in Nederland werken met het in 2002 ingevoerde protocol Vrolijk en Veilig. Hierin staan duidelijke afspraken over de huisregels. Worden die overtreden, dan volgt een toegangsverbod. Gaat het nogmaals fout, dan wordt de politie ingeschakeld.

„In 1998, toen we ook onderzoek deden naar de veiligheid in zwembaden, was het droevig gesteld. Nu gaat het beter, al is er nog wel veel te verbeteren als het gaat om hoe om te gaan met chemische stoffen”, aldus een woordvoerster van de Arbeidsinspectie. „Er is de afgelopen jaren veel gebeurd om de veiligheid te verbeteren.”

Excessen zoals in het Sloterparkbad in Amsterdam, waar sinds de opening in 2001 een groep jongeren andere zwemmers lastig viel, komen nergens meer voor. „Wel incidenten”, aldus adjunct-directeur André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten. „Maar het is niet alleen een probleem van de baden, maar ook van de maatschappij.”

De Jeu pleit voor de invoering van het protocol voor meerdere plaatsen waar jongeren overlast veroorzaken, zoals speeltuinen, disco’s en stations. „We zien dat deze aanpak werkt, dit protocol kan dus goed gekoppeld worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer