Binnenland

Schoolboek een derde duurder

DEN HAAG - Ouders zijn de laatste jaren fors meer geld kwijt aan schoolboeken voor kinderen. Tussen 2000 en 2005 stegen de kosten met 35 procent. Per middelbare scholier is een ouder nu gemiddeld 300 euro kwijt.

Onderwijsredactie
21 June 2006 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:52

Dat schrijft PricewaterhouseCoopers in een onderzoek naar de schoolboekenmarkt dat minister Van der Hoeven (Onderwijs) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.Een voorstel van de PvdA om scholen de boeken te laten betalen in plaats van de ouders, is volgens de minister niet haalbaar. Scholen zouden daarvoor geld van de overheid moeten krijgen, maar het kabinet heeft de benodigde 200 miljoen euro er niet voor over.

Wel staat de minister er sympathiek tegenover: door scholen zelf boeken aan te laten schaffen, zijn zij eerder geneigd de kosten zo laag mogelijk te houden. Nu kijken scholen bij de aanschaf van nieuwe lesmethoden vooral naar de kwaliteit, maar zijn ze weinig prijsbewust, schrijft PricewaterhouseCoopers.

PvdA-Kamerlid Hamer zegt bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Onderwijs later dit jaar opnieuw te zullen proberen om geld vrij te maken voor afschaffing van de schoolboekenkosten voor ouders. „Het is toch raar dat een kabinet dat de kosten van gezinnen wil verlagen, dit niet wil.”

Twee jaar geleden bleek al dat de schoolkosten voor ouders fors waren gestegen, niet alleen voor boeken, maar ook voor excursies en vrijwillige ouderlijke bijdragen. Ouders waren de helft van de schoolkosten kwijt aan boeken. De prijzen van de schoolboeken waren toen in korte tijd met 80 procent gestegen. Van der Hoeven liet toen weten daardoor verrast te zijn, omdat er zich geen grote vernieuwingen hadden voorgedaan die noopten tot de aanschaf van veel nieuwe lesmethoden.

PricewaterhouseCoopers schrijft nu dat de prijs van de boeken vooral in de eerste jaren van deze eeuw fors steeg door vernieuwingen in het onderwijs. Er kwamen meer boeken, die ook nog eens luxer werden uitgevoerd. In het vmbo leidde de stijging van het aantal werkboeken tot hogere kosten.

De Tweede Kamer wilde ook dat Van der Hoeven iets zou doen aan het hoge btw-tarief voor educatieve cd-roms. Hiervoor geldt een tarief van 19 procent, terwijl op schoolboeken maar 6 procent btw zit. De kosten voor lesmateriaal zouden ook oplopen omdat boeken steeds meer plaatsmaken voor cd-roms. Maar Van der Hoeven zei al eerder dat Europese regels een lager btw-tarief voor digitale leermiddelen in de weg staan. Na overleg met het ministerie van Financiën blijft ze daarbij.

Van der Hoeven blijft inzetten op een gedragscode waarin scholen hebben afgesproken de schoolkosten te drukken en transparant te maken. Inmiddels hebben 250 scholen die code onderschreven. Ook zouden scholen scherper kunnen gaan inkopen.

Schoolboeken
- Prijzen fors gestegen.
- Ouders blijven betalen.
- Kabinet steekt er geen geld in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer