Binnenland

Verdonk: Snel stemmen over inburgeringswet

Minister Verdonk van Integratie wil dat de Tweede Kamer nog voor de zomer instemt met het grootste deel van de nieuwe inburgeringswet. Over het omstreden artikel over de genaturaliseerden kan volgens haar later worden gestemd.

ANP
20 June 2006 19:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Dat zei de bewindsvrouw dinsdag na afloop van een bijeenkomst op haar ministerie. Eerder op de dag sprak Verdonk met de coalitiefracties CDA, VVD en D66 over de problemen rond haar wetsvoorstel. De fracties willen ook eraan vasthouden dat de wet op 1 januari 2007 ingaat.Voor het CDA is dat een harde eis, aldus Kamerlid Sterk. Het moet wel een goede wet worden voor een zo groot mogelijke groep inburgeringsplichtigen. Haar VVD–collega Arno Visser vindt ook dat de hele procedure niet stilgelegd moet worden, omdat er op een punt geen overeenstemming is.

Woensdag praat de Kamer verder over de inburgering en daarna moet nog een afronding plaatsvinden. Later dit jaar moet ook de Eerste Kamer zich er nog over buigen.

Vorige week ontstond een patstelling tussen de Kamer en de minister. De Kamer denkt dat de wet discriminerend is, omdat er onderscheid wordt gemaakt tussen genaturaliseerden en geboren Nederlanders. De Tweede Kamer heeft de Raad van State om een spoedadvies over dit artikel gevraagd.

Verdonk verwacht de uitkomst daarvan in de zomer. Wat haar betreft kan de Kamer dan eind augustus of begin september verder praten over het artikel.

Dinsdag overhandigden actievoerders bijna 21.500 handtekeningen tegen de nieuwe inburgeringswet aan de Tweede Kamer. De tegenstanders vinden het wetsvoorstel discriminerend en willen dat de Kamer de verplichtingen eruit haalt. Volgens actiecoördinator Mustafa Ayranci zijn de tegenstanders niet tegen inburgering, maar vooral tegen de dwang die erbij komt.

Verdonk wil migranten tussen de zestien en zestig jaar verplichten binnen vijf jaar een inburgeringsexamen te halen. Een paar groepen krijgen een gratis aanbod via de gemeente, maar anderen moeten de cursus en het examen zelf ophoesten. Dat kost duizenden euro’s.

Volgens Ayranci is het discriminerend om deze plicht en kosten wel op te leggen aan allochtonen en niet aan de vele analfabete autochtonen. Bovendien zal dwang de integratie niet bevorderen, integendeel, denkt Ayranci.

Tijdens de manifestatie op het Plein in Den Haag zong een Turks koortje het Wilhelmus. De tientallen demonstranten zwaaiden met hun paspoort en riepen de Kamerleden op de wet aan te passen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer