Binnenland

Geen statiegeld, maar boete tegen zwerfafval

DEN HAAG (ANP) - Blikjes, kleine plastic flesjes en andere verpakkingen krijgen toch geen statiegeld. Maar zodra mensen blikjes, patatbakjes of papiertjes op straat gooien, kunnen ze op een boete van tientallen euro’s rekenen. Gemeenten stellen daarvoor speciale controleurs aan de komende drie jaar.

19 June 2006 06:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:51

Dat heeft staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu afgelopen week afgesproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW die namens het bedrijfsleven onderhandelde. Een woordvoerster van Van Geel bevestigde zondag een bericht in De Telegraaf over het akkoord. Invoering van statiegeld op blikjes en andere verpakkingen had een van de maatregelen kunnen worden in de strijd tegen zwerfafval.Half oktober moet het akkoord zijn uitgewerkt tot een gezamenlijk actieplan voor de periode 2007 tot en met 2009. De gemeenten zorgen ervoor dat er voldoende handhavers zijn om boetes uit te delen. Het bedrijfsleven gaat door met een voorlichtingscampagne tegen zwerfafval en blijft investeren in minder vervuilende verpakkingen. Jaarlijks steken ondernemers 11 miljoen euro in het plan. Er wordt nog bekeken in hoeverre het Rijk een financiële bijdrage gaat leveren.

VNG is kritisch over de financiering van het plan… „Wij zijn er op dat punt nog niet over uit. Over de handhaving en de kosten daarvan is veel onduidelijk”, aldus een woordvoerster van de gemeenten. Zij wijst er ook op dat de behandeling van een wetsvoorstel voor bestuurlijke boetes, waarmee gemeenten zelf kleine ergernissen en lichte overtredingen mogen bestraffen, nog niet is afgerond in het parlement. VNO-NCW is in ieder geval erg tevreden dat nu eindelijk het statiegeld van de baan is. Van Geel dreigde dit in te voeren als het bedrijfsleven en de gemeenten niet zelf met een acceptabele oplossing kwamen.

De bewindsman concludeert in het akkoord dat er onvoldoende draagvlak is voor het invoeren van statiegeld. Bovendien is zwerfafval volgens hem een problematiek die breder moet worden aangepakt. Daarbij wijst hij er ook op dat door afspraken tussen bedrijven en gemeenten de inzameling van 55 procent van de kleine flesjes is zeker gesteld.

Stichting Natuur en Milieu is teleurgesteld. „Het is niet reëel te denken dat alleen afvalcontroleurs het zwerfafval werkelijk kunnen terugdringen”, aldus algemeen directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu. „Gemeenten zullen echt niet op iedere straathoek een afvalcontroleur plaatsen”. Volgens haar is statiegeld op wegwerpverpakkingen nog steeds het enige middel dat echt helpt tegen zwerfvuil. Ze wijst erop dat gemeenten eerder een akkoord afwezen, en hoopt erop dat dat nu ook gebeurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer