„Twentenaren mogen best wat trotser zijn”
ENSCHEDE - Tien jaar lang was Thea Kroese (61) het gezicht van Twentes taal en cultuur. De ”moeder van Twente” treedt terug, nu het geheel nieuwe centrum TwentseWelle haar rol overneemt. „Ik zeg vaak tegen Twentenaren dat ze wat trotser moeten zijn.”
Lezingen geven op scholen, boeken publiceren over Twente, streekgerechten koken: oud-taallerares Thea Kroese bleek de afgelopen jaren onvermoeibaar in het promoten van de Twentse taal en cultuur. Ze was de eerste en tevens laatste directeur van het Van Deinse Instituut in Enschede, de Twentse Academie voor Streekcultuur. Het mede door haar opgerichte TwentseWelle neemt nu het stokje over. Vandaag neemt Kroese afscheid.Tien jaar probeerde u het zelfbeeld van de Twentenaren op te krikken. Dat was nodig?
„Ja, helaas wel. Twentenaren denken soms dat er op hen neergekeken wordt, maar volgens mij is dat ingebeeld. Ze mogen wel eens wat trotser zijn. Goed, ze zijn soms wel wat gereserveerd tegen buitenstaanders, maar dat geldt lang niet voor iedereen hoor. Voor mij in elk geval niet, haha.”
U wordt wel de moeder van Twente genoemd. Bent u daar ”greuts” op?
„Trots, op mezelf? Dat valt wel mee. Wel vond ik het prachtig om de rijke Twentse cultuur aan de man te brengen. Ik ben niet trots op Twente, in nationalistische zin tenminste, maar het is goed om anderen op ons mooie cultuurgoed te wijzen. Cultuur ontdekken voelt soms echt als gouddelven.”
Twentse kinderen moeten weer tweetalig worden opgevoed, vindt u.
„Het kan inderdaad geen kwaad om ze behalve Nederlands ook wat Twents bij te brengen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je algemene taalgevoel daar enorm van vooruitgaat. We hebben een lespakket voor basisscholen gemaakt: Het Twents kwartiertje. Dat wordt nu op dertig scholen gebruikt. En zeg nou zelf: als ze acht liedjes moeten leren, mag er best een Twents liedje bijzitten, toch? Het Twentse volkslied of zo.”
Er ligt tussen Regge en Dinkel een land…” Kent u alle vier de verzen?
„Oei. Niet alle vier, denk ik. Maar ik kom een heel eind.”
Het Noaberbiertje, dat Grolsch mede op verzoek van uw instituut op proef maakte, is in heel Nederland aangeslagen. Wat kan ons land nog meer opsteken van Twente?
„Noaberschap. Dat betekent: Als buur help je elkaar. Zou voor iedereen verrijkend zijn, zeker in deze tijd. Ik heb wel eens gezegd: Noaberschap is de enige verzekering waarvoor je niet hoeft te betalen, je hoeft je er alleen voor in te zetten. Een ander voordeel: je ziet elkaar nog eens. Iedereen kruipt maar achter zijn computerscherm tegenwoordig. Waar zie je nog kinderen op straat een hut maken, of verstoppertje spelen?”
Ten slotte. Vorig jaar is het mooiste Twentse woord gekozen. Als ik ”goodgoan” zeg, dan zegt u?
„Ook goodgoan. Dat is het Twentse sjalom. Prachtig woord.”