Nederland groeit door allochtonen
VOORBURG - Komende 20 jaar neemt het aantal autochtonen in Nederland af, het aantal allochtonen toe. Nederland groeit tot 2025 met 600.000 inwoners. Van alle provincies groeit Flevoland het meest. Allochtonen zullen vaker verhuizen van de grote steden naar randgemeenten.
Dit zijn enkele conclusies uit het donderdag in Voorburg gepresenteerd rapport ”Regionale bevolkings- en allochtonenprognose 2005-2025” van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau (RPB).Nederland telt in 2025 200.000 minder autochtonen. Daarentegen neemt het aantal allochtonen toe met 800.000, zodat de totale bevolking groeit met 600.000 inwoners. Daarvan zullen er 500.000 in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Flevoland wonen.
Van alle provincies groeit Flevoland het sterkst met 26,3 procent. Vooral Almere en Lelystad zullen fors toenemen. Limburg en Zeeland krijgen komende 20 jaar juist met krimp te maken.
Niet-westerse allochtonen wonen nu nog vooral in de vier grote steden, maar zullen komende jaren veelal verhuizen naar omliggende gemeenten. Daarbij valt te denken aan plaatsen als Schiedam, Diemen en Almere. Ook randgemeenten bij Arnhem, Tilburg en Groningen zullen steeds meer niet-westerse allochtonen tellen. Westerse allochtonen (inwoners van EU-landen, Polen en de VS) blijven vooral in de grensgemeenten en de vier grote steden wonen.
De vergrijzing in Nederland gaat door. In 2025 telt ons land 3,5 miljoen 65-plussers. Dat is 21 procent van de bevolking. Nu is dat nog 14 procent. Limburg is over 20 jaar de sterkst vergrijsde provincie. Doordat Flevoland vooral in trek is bij jonge gezinnen blijft deze provincie het minst grijs, hoewel het aantal 65-plussers daar stijgt van 9 tot 16 procent. In toenemende mate zijn 65-plussers van allochtone afkomst, vooral in de grote steden.