Binnenland

„Staat moet jonge moslim alternatieven aanreiken”

DEN HAAG - De overheid moet ervoor zorgen dat jonge moslims uit andere geloofsbronnen kunnen putten dan radicale islamitische websites en boeken.

Redactie politiek
15 June 2006 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:50

Dat bepleit politicoloog F. Buijs van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES). Samen met twee collega’s deed hij op verzoek van minister Verdonk (Integratie) onderzoek naar radicalisering van jonge moslims. De onderzoekers maakten vooral studie van het oprukkend salafisme, een radicale stroming die zegt terug te willen naar de zuivere islam van de profeet Mohammed.Op internet en in de boekhandel zijn volop salafistische publicaties te vinden maar gematigde bronnen kwam Buijs nauwelijks tegen. Daarom zou de overheid in deze leemte moeten voorzien. Hij pleit voor een op het Westen gebaseerde islam.

Dat de overheid dan al vrij snel oploopt tegen de scheiding van kerk en staat, zegt Buijs zich te realiseren. Hij vindt dat dit principe geen beletsel mag zijn omdat het inmiddels achterhaald is. Volgens hem werd de scheiding van kerk en staat destijds doorgevoerd om de macht van de kerk in te perken. Zijn voorstel is dat de overheid niet zelf opdracht geeft voor het creëren van alternatieven voor jonge moslims maar anderen hiertoe stimuleert.

Het onderzoek richtte zich uitsluitend op Marokkaanse jongeren die in Nederland zijn opgegroeid. Wat de onderzoekers opviel, was dat er een driedeling bestaat binnen het salafisme en dat jongeren een duidelijke keuze maken. Een deel van de jongeren komt terecht bij de stroming binnen het salafisme die geweld niet schuwt om anderen tot het islamitisch geloof te dwingen. Meer gematigden kunnen volgens de onderzoekers een drempel vormen tegen de zogenoemde jihadi’s.

Het onderzoek levert geen nieuwe cijfers op over de aantallen jonge Marokkanen die kiezen voor de radicale islam. Buijs verwijst naar eerdere gegevens hierover, die laten zien dat jonge Marokkanen erg vatbaar zijn voor de verschillende stromingen in het salafisme. Hij benadrukt dat de ene salafist de andere niet is. „De gematigden kunnen anderen weerhouden van radicalisering. Daar dient de overheid op in te haken.” Hij zegt zich gestoord te hebben aan een voortgangsrapportage van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) van vorige week waarin alle salafisten over één kam worden geschoren. „Dat is niet zorgvuldig.”

Volgens hem moeten die jihadi’s meer worden geïsoleerd, zowel door moslims als door niet-moslims. „We moeten die denkbeelden veel meer afkeuren. Laat ze maar zien dat ze alleen staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer