Familie naar rechter om kunstwerk op landgoed
TUBBERGEN - De adellijke familie Von Bönninghausen heeft weinig te zeggen over het landgoed Herinckhave in Tubbergen, dat al honderden jaren in haar bezit is.
Dat blijkt uit een rechtszaak die de familie begon tegen de plannen van de gemeente Tubbergen en de Stichting Rückriem om zeven granieten zuilen te plaatsen aan weerszijden van de oprijlaan op het monumentale landgoed. De zeven vierkante zuilen zijn een kunstwerk van de Duitse beeldhouwer Ulrich Rückriem.De rechtbank in Almelo heeft de monumentenvergunning ingetrokken omdat wethouder Van der Vinne als politiek verantwoordelijke ook in de onafhankelijke monumentenadviescommissie zat. Tubbergen vroeg dinsdag de Raad van State de uitspraak van de Almelose rechter te vernietigen.
Drie telgen Von Bönninghausen zijn tegen de plaatsing van het kunstwerk langs de oprijlaan. „Alles op het landgoed is functioneel”, zei jonkheer L. von Bönninghausen dinsdag in Den Haag. „Ik geef geen waardeoordeel over het werk zelf, maar het past daar gewoon niet.” De granieten zuilen zouden volgens de jonkheer vlak bij de twee zandstenen pilaren komen te staan die de ingang van het landgoed markeren en dat kan volgens Von Bönninghausen gewoonweg niet.
De Von Bönninghausens hebben een belangrijk deel van de zeggenschap over hun landgoed weggegeven aan de Overijsselse Kastelenstichting (OKS). Die heeft het hoofdgebouw en de oprijlaan in eeuwigdurende erfpacht gekregen. OKS is voorstander van het kunstwerk, net als de gemeente Tubbergen, die het cultureel toerisme wil promoten. De Rijksdienst Monumentenzorg gaf een positief advies, maar vraagt zich wel af of de zuilen in de winter tussen de kale bomen niet te veel zullen opvallen.
De Raad van State bepaalt binnen zes weken of de gemeente voor het neerzetten van de zuilen terecht een monumentenvergunning heeft verleend.