OM: Chauffeur schuldig aan dodenrit met ambulance
ARNHEM (ANP) - De 31-jarige ambulancechauffeur uit Doesburg die in november vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Duiven, is daar schuldig aan. Dat vindt het openbaar ministerie.
De man reed volgens de aanklager bij een kruising met een veel te hoge snelheid door een rood verkeerslicht. De ambulance botste op een auto die op dat moment de kruising overstak. Een 9-jarige jongen die in de auto zat kwam hierbij om het leven.Het OM eiste vrijdag naast 200 uur werkstraf een rijverbod van achttien maanden tegen de man, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
„Hij heeft zeer onzorgvuldig gereden, bijna tegen het roekeloze aan, terwijl iemand met zijn ervaring zou moeten weten dat een ongeluk in een klein hoekje zit”, vond de officier van justitie.
Haar argumentatie haalde zij uit getuigenverklaringen en uit de analyse van het ongeval door de politie. Chauffeur S. de J. stelde dat hij voor de kruising afremde, maar dat hij weer versnelde toen hij dacht dat de kruising vrij was. Volgens de zwarte doos in het voertuig is echter vanaf een snelheid van 140 kilometer per uur afgeremd, waarna het ongeluk plaatsvond met 62 tot 94 kilometer per uur.
De advocaat van de ambulancechauffeur trok de betrouwbaarheid van de zwarte doos in twijfel omdat die niet geijkt is. Hij vroeg om vrijspraak. Een technisch ongevallenanalist stelde echter dat de zwarte doos bij de aandrijving meet, wat betrouwbare resultaten geeft voor snelheid.
Ook vermoedens van de advocaat dat de 9-jarige jongen geen gordel had gedragen, worden door de ongevallenanalyse tegengesproken.
In Nederland is een ambulance met zwaailicht en sirene niet gehouden aan een maximumsnelheid, maar de verkeersveiligheid van ambulancepersoneel en overige weggebruikers is maatgevend. Wel zijn er richtlijnen voor snelheid in de maak. Die gaan uit van een maximumsnelheid voor voorrangsvoertuigen van 40 kilometer per uur boven de normale toegestane snelheid.
Een onvoorwaardelijk rijverbod naast de werkstraf vond de raadsman van De J. een veel te hoge straf. In andere rechtszaken over ongevallen met voorrangsvoertuigen is dat nog nooit aan chauffeurs opgelegd.
De rechtbank doet vrijdag 23 juni uitspraak.