Binnenland

Moederland blijft in trek bij allochtoon

Nog steeds gaan de meeste allochtonen in Nederland tijdens de zomervakantie naar hun land van herkomst. Als ze daar niet heengaan, blijven ze thuis. Dat is de conclusie van een onderzoek dat het bureau MCA Communicatie onder bijna 600 allochtonen uitvoerde.

ANP
12 July 2002 22:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:41

Uit cijfers die het bureau vrijdag bekendmaakte, blijkt dat 75 procent van de Marokkanen en 57 procent van de Turken deze zomer naar hun moederland gaan. Van de Surinamers gaat 21 procent tijdens de zomervakantie naar hun land van herkomst. Het bureau tekent daarbij aan dat binnen deze groep veel mensen niet in de zomer maar juist in de periode rond Kerst teruggaan.

Het Utrechtse onderzoeksbureau, dat eerder onderzoek deed in 1998 en 2000, constateert dat onder Marokkanen een lichte stijging is waar te nemen van vakanties in het moederland. Opmerkelijk is dat niet meer alleen familiebezoek centraal staat, maar dat vooral een toenemend aantal Marokkaanse jongeren ervoor kiest om in het land van hun ouders op een andere manier vakantie te vieren. Onder de Turken blijft familiebezoek nog steeds ruimschoots op nummer 1 staan.

Een ander opmerkelijk punt is dat steeds meer Marokkanen ervoor kiezen om met goedkope chartervluchten naar het Zuid-Spaanse Màlaga te gaan, om daar vervolgens de boot naar Marokko te pakken. Dat is vooral voor Berbers uit het noorden van Marokko een stuk goedkoper dan de vluchten van Royal Air Maroc. MCA Communicatie wijst erop dat de Marokkaanse nationale luchtvaartmaatschappij geen goedkope tarieven kent voor Marokkaanse staatsburgers.

Voor de Turken blijft de auto het populairste vervoermiddel, hoewel zij volgens MCA Communicatie onderweg nog steeds te maken hebben met problemen in de landen waar ze doorheen rijden. Eerder deze week drong het Inspraakorgaan Turken in Nederland bij minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken aan op actie. Turken klagen massaal over corruptie van de autoriteiten in met name Joegoslavië, Roemenië en Bulgarije. Ook zeggen ze onderweg geregeld het slachtoffer te worden van berovingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer