Gelders college schrikt van mogelijke corruptie
Het Gelderse college van Gedeputeerde Staten is geschrokken van de verdenking van corruptie aan het adres van oud–gedeputeerde W. Scheerder en een ontslagen ambtenaar van de provincie. Gedeputeerde Staten kiezen echter voor een terughoudende opstelling zolang de zaak onder de rechter is, zo liet het college vrijdag weten.
„De verdenking van corruptie is nieuw voor ons”, zegt gedeputeerde H. Doek namens het Gelders college. Fraude en valsheid in geschrifte waren uit eigen onderzoek al gebleken, zegt Doek, „maar van persoonlijke verrijking was ons nog niets bekend.” De verdenking van corruptie is afkomstig van het Openbaar Ministerie, dat onderzoek deed in de Gelderse fraudezaak.
De mogelijke corruptie kwam dinsdag al aan het licht. Scheerder zou een deel van zijn bruiloft in juli 2000 hebben laten betalen door evenementenbureau Gelderland Events BV. In ruil daarvoor ontving directeur E. Landman van dat bureau een contract van de provincie ter waarde van 675.000 euro. Het OM verdenkt Landman van omkoping.
De provincie Gelderland liet vorig jaar al onderzoek uitvoeren naar het evenementenbeleid. Daarbij kwamen vervalste handtekeningen van de Gelderse commissaris van de koningin J. Kamminga boven water. Ook constateerden de onderzoekers onregelmatigheden in contracten, borgstellingen en garantieverklaringen. Naar aanleiding daarvan deed de provincie Gelderland aangifte bij justitie. Gelderland Events BV was betrokken bij de onregelmatigheden.
Gedeputeerde Scheerder, verantwoordelijk voor het evenementenbeleid, trad naar aanleiding van de kwestie af. Het OM verdenkt de PvdA’er van fraude, samen met de voormalige ambtenaar die bij Gelderland Events was gedetacheerd. Deze ambtenaar werd vorig jaar geschorst en later ontslagen.
Tijdens de Gelderse bestuurscrisis van afgelopen najaar trad ook PvdA–gedeputeerde Jacobs af. Het CDA en de VVD bleven in het college, ondanks een motie tot aftreden van D66. Volgens gedeputeerde Doek treft de gedeputeerden die na de bestuurscrisis zijn aangebleven, geen blaam. „Zij zijn collegiaal verantwoordelijk voor het handelen van alle gedeputeerden, maar die verantwoordelijkheid vervalt als er sprake is van strafbare feiten”, aldus Doek.
De provincie Gelderland werkt momenteel aan verbetering van de bestuurscultuur. Ook het aanscherpen van regels over integriteit van bestuurders behoort tot die verbetering. De ’verbeterslag’ moet voor het einde van het jaar zijn afgerond.