Binnenland

Genuanceerd maar niet grijs

DEN HAAG - In vergelijking met houwdegen Verdonk is VVD-voorman Rutte een genuanceerd politicus. Maar daarmee is hij geen schoothondje van links-liberalen.

Jan van Klinken en Gerard Vroegindeweij
1 June 2006 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:48

Integendeel, Rutte is een socialistenhater. „Ik erger me mateloos aan de PvdA die aftrek van hypotheekrente wil beperken of opbouw van pensioenen voor hoge inkomens aan banden wil leggen. Weg met het PvdA-gelijkheidsdenken”, zei hij vorig jaar in een interview met deze krant.Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen was Rutte de bedenker van het spotje en de advertentie waarin de VVD met een heen en weer wiegende roos de besluiteloosheid van de PvdA op de korrel nam. Bovendien is Rutte geen Van Aartsen. De oud-fractievoorzitter flirtte graag met D66 en pleitte voor een sociaalliberale koers. Rutte wil daar niets van weten: „Sociaalliberaal vind ik een belachelijke term. Ik ben voor liberalisme.”

Dat lijkt in tegenspraak met eerder uitlatingen. In januari 2004 pleitte de nieuwe VVD-leider met zijn partijgenote staatssecretaris Schultz van Verkeer voor een sociaalliberale koers van de VVD. Rutte zegt dat hij op dit punt altijd verkeerd is begrepen. „Schultz en ik waren bang dat er in de partij een monocultuur dreigde te ontstaan van parelkettingen en Schotse rokken. Ik wil de partij moderniseren en maken tot een brede volkspartij.”

De vrijheid van onderwijs is in goede handen bij de kandidaat-lijsttrekker. Hij voelt niets voor de afschaffing van het bijzonder onderwijs. Dat heeft misschien te maken met zijn achtergrond. Zijn vader komt uit een hervormd gezin dat op de ARP stemde. Uiteindelijk trok Wiegel de jonge Mark naar de VVD.

De liberaal noemt zichzelf een gelovige. In deze krant zei hij daarover: „Ik ga weliswaar niet elke zondag naar de kerk, maar ik vind het wel belangrijk om met die dingen bezig te zijn. Ik heb dat meegekregen vanuit mijn opvoeding. Daar ben ik dankbaar voor, zij het dat ik wel eens twijfel of God bestaat. Het geloof blijft een worsteling voor mij.”

Dat hij als winnaar uit de strijd tevoorschijn is gekomen, zal de rust binnen de VVD ten goede komen. Hij roept veel minder tegenstellingen op dan Verdonk. Een deel van de partij verwijt hem wel dat hij te vlak is. „Het broertje van Wouter Bos”, typeerde Kamervoorzitter en partijgenoot Weisglas hem. Toch vielen veel VVD’ers de afgelopen periode voor zijn sympathieke uitstraling en zelfverzekerde optreden. Hij zal zich tijdens de komende verkiezingscampagne zeker niet als een grijze muis profileren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer