Vervoerders boos over boeteregeling
ZOETERMEER (ANP) - De vervoerssector is boos dat verkeersboetes van een werknemer voor snelheidsovertredingen onder de 10 kilometer per uur, begaan onder het werk, voor rekening komen van de werkgever. Het gerechtshof in Den Haag besliste dat onlangs.
Volgens de brancheorganisaties TLN, EVO en KNV Goederenvervoer ontstaat zo een juridisch en maatschappelijk zeer ongewenste situatie. Zij dringen in een brief bij minister Donner van Justitie aan op een adequate aanpassing van de wet, lieten zij woensdag weten.De organisaties willen op korte termijn een gesprek met de bewindsman. De uitspraak van het hof zou voor veel onrust zorgen. „Voorkomen moet worden dat dit arrest een vrijbrief is voor werknemers om snelheidsovertredingen van maximaal 10 km per uur te begaan.”
Niet-ernstige verkeersovertredingen worden op grond van de wet-Mulder in de vorm van een administratieve boete afgedaan. Dit is mogelijk door het aanhouden van de overtreder, maar ook door ”afhandeling op kenteken”. Volgens de vervoerders/verladers is het nooit de bedoeling van de wetgever geweest dat een werkgever, als kentekenhouder, uiteindelijk financieel aansprakelijk wordt voor verkeersovertredingen van een bestuurder.
De hofuitspraak had betrekking op een chauffeur van TPG Post. Het postbedrijf zou in 2003 ten onrechte een boetebedrag van 56 euro op hem hebben verhaald. Er zou geen sprake van opzet of bewust roekeloos gedrag zijn omdat de medewerker -tot twee keer toe- net boven de maximumsnelheid reed.
Abvakabo FNV noemde de uitspraak belangrijk, met mogelijk grote gevolgen voor werkgevers. Het arrest zou immers kunnen opgaan voor alle werknemers die rondrijden in een auto met kenteken op naam van de werkgever. Bij TPG gaat het om tienduizenden chauffeurs. De drie vervoersorganisaties zijn volgens ruwe schattingen goed voor meer dan 100.000 truckers.