Kabinet maakt haast met zendmasten
Het demissionaire kabinet wil de bouw van zendmasten voor politie en andere hulpdiensten versneld mogelijk maken. Vrijdag bespreekt de ministerraad een voorstel om al dit soort bouwwerken vergunningvrij te maken.
De maatregel zou per 15 augustus moeten ingaan. De ministerraad reageert daarmee op het stilleggen van de bouw van een 53 meter hoge zendmast in Sittard-Geleen door de bestuursrechter in Maastricht, donderdagmorgen. Volgens de rechter had de gemeente omwonenden onvoldoende in de gelegenheid gesteld om bezwaar te maken tegen die bouw. De rechter schorste de bouw dan ook en schreef een nieuwe inspraaktermijn voor. Sittard-Geleen is donderdagmiddag in beroep gegaan tegen die uitspraak.
Inwoners van Sittard-Geleen waren naar de rechter gestapt omdat ze bang zijn voor horizonvervuiling en nadelige stralingseffecten. Als het kabinet vrijdag besluit tot wijziging van de wet, kan de bouw van de zendmasten niet meer aangevochten worden op basis van afgegeven bouwvergunningen. Op die manier voorkomt het kabinet dat er vertraging optreedt in de landelijke invoering van een nieuw digitaal communicatiesysteem voor politie, marechaussee, brandweer en ambulances. Daarvoor moeten komend jaar door heel Nederland heen zo’n 400 torenhoge zendmasten worden gebouwd.
Het nieuwe communicatiesysteem, C2000 genaamd, zou sneller en betrouwbaarder zijn dan de bestaande systemen en zou ook internationaal de onderlinge communicatie tussen brandweer, politie, marechaussee en ambulancediensten verbeteren.
Zuid-Limburg is vanaf medio 2003 de eerste regio met dit digitale netwerk. Het nieuwe C2000-netwerk wordt onderdeel van een communicatiesysteem in heel West-Europa. Duitsland twijfelt nog of het wel meedoet aan het Europese C2000-systeem. Als de Duitsers kiezen voor de afwijkende Franse variant, zal de communicatie met Nederlandse hulpdiensten toch weer bemoeilijkt worden, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.