Chronisch zieken eisen no-claim via rechter terug
DEN HAAG (ANP) - Een groep van minstens veertien chronisch zieken en gehandicapten stapt naar de rechter om van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) de no-claim over 2005 terug te eisen. Zij hopen de rechter een principe-uitspraak te ontlokken waar straks elke chronisch zieke baat bij heeft.
Hun advocaat mr. A. Wijnberg zegt dat het mensen betreft die nooit voor de teruggave van de no-claim van 255 euro maximaal in aanmerking komen. De minister wilde met de regeling het kostenbewustzijn vergroten, maar dat gaat voor hen niet op.De no-claim is een soort omgekeerde vorm van eigen bijdrage. Mensen betalen vooraf een hogere premie, maar komen in aanmerking voor een terugbetaling, als zij weinig kosten maken. Zorgverzekeraars hebben al te kennen gegeven de regeling een „onding” te vinden.
Wijnberg noemt de no-claim een onrechtmatige vorm van ongelijke behandeling van chronisch zieken. Zijn cliënten eisen dat Hoogervorst die ongelijkheid opheft. De minister mag dat doen door te zorgen dat zij premie krijgen teruggestort, door de no-claimkorting op te heffen en een eerlijker systeem in te voeren of door de no-claim zo aan te passen dat er rekening wordt gehouden met de kosten die chronisch zieken en gehandicapten door hun ziekte sowieso al moeten maken.
De rechtszaak is een initiatief van en wordt gefinancierd door Actiegroep No Claim, No Way, die het Tweede Kamerlid Kant van de SP heeft opgericht. Volgens Kant hebben niet alleen chronisch zieken en gehandicapten, maar ook gezonde mensen aan de kosten van de rechtszaak meebetaald. „Er zijn mensen die hun no-claimteruggave over 2005 aan de actiegroep hebben afgestaan.”
Kant vindt dat de no-claim moet worden afgeschaft „op z’n minst voor chronisch zieken.”
Volgende maand buigt de Tweede Kamer zich over de no-claim. Dan stuurt Hoogervorst een evaluatie van de regeling naar de Kamer. Een Kamermeerderheid heeft de minister eerder al laten weten niet blij te zijn met de maatregel, omdat mensen met heel veel verschillende vormen van eigen bijdragen te maken hebben. Zo kent de AWBZ ook diverse vormen van een eigen bijdrage. Het is echter de vraag of een meerderheid van de Kamer helemaal geen eigen bijdrage meer wil.