Vernietigend rapport over Harreveld
DEN HAAG - De Inspectie Jeugdzorg heeft dinsdag een vernietigend rapport uitgebracht over de Overijsselse jeugdinrichting Harreveld. Vooruitlopend daarop stapte directeur V. Maas van de inrichting dinsdag met onmiddellijke ingang op.
De inspectie constateert dat er in de jeugdinrichting, met vestigingen in Harreveld en Almelo, veel mis is. Kinderen voelen zich niet veilig, onderling wordt veel gepest en er zijn seksuele incidenten. Een groot deel van het personeel is niet voldoende geschoold, de groepsleiding werkt meer intuïtief dan planmatig en methodisch. Door de afstand tussen de werkvloer en de directie bestaat er weinig draagvlak voor veranderingen.De jeugdinrichting telt 263 plaatsen voor jongens en meisjes tussen de 12 en de 23 jaar, met één open en twee gesloten sectoren. Het is ook de plek waar zedendelinquenten worden behandeld, onder wie de ernstigst seksueel gestoorde kinderen uit het land.
Harreveld heeft desondanks geen heldere visie op het thema seksualiteit. En dat terwijl in deze inrichting pupillen geplaatst zijn die het zwaarst seksueel gestoord zijn.
De inspectie concludeert dat de kans klein is dat problemen rondom seksualiteit van jongeren doeltreffend worden aangepakt. Ook vindt zij dat de veiligheid van de pupillen onvoldoende gegarandeerd is.
Medewerkers geven wat lichamelijkheid tussen en met jongeren betreft vooral hun persoonlijke grenzen aan. Ze zijn nauwelijks geschoold in het hanteren van grensoverschrijdende seksuele uitingen, zowel verbaal als gedragsmatig. De groepsleiding heeft daarin scholing nodig.
Ook Harreveld zelf vindt het een ernstige zaak dat er geen norm is rond seksualiteit als onderdeel van de ontwikkeling van jongeren. Zolang die visie er niet is, zijn er binnen Harreveld geen seksuele handelingen toegestaan.
Over de veiligheid wordt gemeld dat er te weinig toezicht is en dat er door het hoge ziekteverzuim vaak invalkrachten werken. Verder is het gebouw onoverzichtelijk en onhandig ingedeeld. De school is niet berekend op kinderen met zeer zware problematiek. De afgelopen jaren is die problematiek ook nog toegenomen.
Met een andere directeur kan Harreveld een nieuwe start maken, aldus de verklaring. Maas heeft de afgelopen zes jaar geprobeerd de cultuur, de behandeling en het personeelsbeleid van het jongerenhuis te verbeteren. Een deel van de medewerkers verzet zich echter tegen de veranderingen. Maas heeft zijn functie neergelegd zodat zijn opvolger het „noodzakelijke veranderproces” kan voortzetten. Wie dat wordt, is nog niet bekend.
Minister Donner (Justitie) heeft de Inspectie Jeugdzorg gevraagd een onderzoek te verrichten naar alle veertien justitiële jeugdinrichtingen. Hij wil weten of de situatie daar vergelijkbaar is met die in jeugdinrichting Harreveld. Dat schreef de minister dinsdag in een reactie op het inspectierapport aan de Tweede Kamer.
Donner schrijft in die brief zich te kunnen vinden in de aanbevelingen van de Inspectie Jeugdzorg over Harreveld. Hij heeft de inspectie gevraagd na zes maanden te kijken of de situatie in Harreveld verbeterd is.
Vorig jaar maart bleek uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al dat de psychiatrische zorg in alle Nederlandse jeugdgevangenissen zwaar onvoldoende was, terwijl die inrichtingen vol zitten met jongeren met stoornissen. Volgens de IGZ was er te weinig voldoende geschoold personeel, werden stoornissen te laat ontdekt en bleef de behandeling te vaak beperkt tot het uitdelen van medicijnen. Dat laatste gebeurde veelal ook nog zonder goed toezicht. Minister Donner beloofde de Tweede Kamer vorig jaar verbetering.