Binnenland

Directeur jeugdinrichting per direct weg

HARRVELD (ANP) – De directeur van jeugdinrichting Harreveld, Vincent Maas, is dinsdag met onmiddellijke ingang opgestapt. Dat heeft het jongerenhuis bekendgemaakt. Volgens Maas ligt er veel „maatschappelijke druk” op de inrichting, die hij deels denkt weg te nemen door te vertrekken.

23 May 2006 14:37Gewijzigd op 14 November 2020 03:47

De actualiteitenrubriek Netwerk berichtte in de afgelopen weken over misstanden in Harreveld. Kinderen zouden er worden mishandeld, bedreigd en verkracht door groepsgenoten. Ook zouden minderjarige pupillen seks hebben met hun begeleider en krijgen jongeren nauwelijks of niet de juiste behandeling. De Inspectie Jeugdzorg onderzoekt de zaak al enkele maanden.Met een andere directeur kan Harreveld een nieuwe start maken, aldus de verklaring. Maas heeft de afgelopen zes jaar geprobeerd de cultuur, de behandeling en het personeelsbeleid van het jongerenhuis te verbeteren. Een deel van de medewerkers verzet zich echter tegen de veranderingen. Maas heeft zijn functie neergelegd zodat zijn opvolger het „noodzakelijke veranderproces” kan voortzetten. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Dinsdagavond wordt het inspectierapport openbaar gemaakt. Het bestuur van Harreveld laat echter al weten dat ze die analyse steunt en in de aanbevelingen steun ziet voor het ingezette beleid. Zo worden geen uitzendkrachten meer ingehuurd, is een afdeling op ’t Anker gesloten en worden daar geen nieuwe pupillen meer naar toe gestuurd. ’t Anker is de meest problematische sector.

Ook wordt het managementteam versterkt en volgt er een actieplan. Verder komt een onderzoek naar de dagelijkse praktijk en werkprocessen in de instelling om de veiligheidsrisico’s te kunnen aanpakken. Het bestuur zal overleg voeren met betrokken instanties en deskundigen. In juni worden bijeenkomsten gehouden voor ouders, voogden en plaatsende instanties om hen voor te lichten over de situatie en de nieuwe plannen.

In de jeugdinrichting, met vestigingen in Harreveld en Almelo, zijn 263 plaatsen voor jongens en meisjes tussen twaalf en 23 jaar, met één open en twee gesloten sectoren. Het gaat onder meer om jongeren met psycho–sociale en verslavingsproblemen. Op de locatie in Harreveld zitten alleen jongens. Het is ook de plek waar zedendelinquenten worden behandeld, onder wie de moeilijkste seksueel gestoorde kinderen uit het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer