Binnenland

Tegengas

Voorspel wanneer de eerste lijkkist vanuit Uruzgan „gevuld en wel” op Nederlandse bodem arriveert. En raad ook hoe minister Kamp van Defensie zal reageren. Is het een „ongelukje”, „domme pech”, „risico van het vak” of „foutje bedankt.” Voor de winnaar van deze Laat Je Niet Kisten Prijsvraag komt er een „unieke” „Ich habe es gewusst”-trui.” Met daarop een rood-wit-blauwe lijkkist.

Redactie Johannes Visscher, bijdrage Jakko Gunst
23 May 2006 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:47
…geen hobbelend karretje…
…geen hobbelend karretje…

Sinds vorige week woensdag is deze prijsvraag te zien op de website van de Herenlunch, een club van „vrijgevestigde vrijdenkers”, onder leiding van de Amsterdamse ondernemer Michiel Eijsbouts.Ongepast, zo’n actie.

Eijsbouts: „Dat heb ik de afgelopen dagen vaker gehoord. Ik vind het ongepast om Nederlandse militairen naar Uruzgan te sturen. Nu is er nog geen dode gevallen, nu kunnen we er nog lichtzinnig over praten. Maar als over een paar maanden de eerste dode Nederland binnenkomt, staan we te huilen langs de weg.”

U strijkt mensen tegen de haren in met deze prijsvraag.

„Dat is niet onze bedoeling. Wij als vrijdenkers zijn niet tegen het leger en onze jongens. Als ons land wordt aangevallen, moeten we ons met hand en tand verdedigen. Maar Nederlandse militairen moeten zich uit Afghanistan houden. Het is daar té gevaarlijk.”

Ze zijn daar om mensen te helpen.

„Er zijn heel veel plekken om opbouwwerk te doen. Afghanistan is een té moeilijk gebied. Die jongens van de taliban zijn bereid hun leven te geven. Ze hebben een totaal ander normen- en waardenpatroon.”

Wordt er een prijs uitgereikt als er werkelijk een dode valt?

„Als iemand alle antwoorden goed heeft, kunnen we een prijswinnaar aanwijzen. Ja, dat is bijzonder wrang. Wij hopen dat we de prijs niet hoeven uitreiken en dat de militairen zich terugtrekken.”

Een Defensiewoordvoerder noemt jullie prijsvraag ziek.

„Wat ik ziek vind, is dat de politiek een besluit heeft genomen, terwijl daar weinig discussie over is geweest. Als je mensen op straat naar onze actie vraagt, zullen ze misschien in eerste instantie zeggen dat onze prijsvraag ziek is, maar als je doorvraagt, vinden ze het ziek dat er in Afghanistan een Nederlandse militair omkomt.”

JV

Rouwcaravan

Steeds minder vaak verloopt een begrafenis volgens vaste patronen. Het individualisme viert hoogtij, zo merkt de uitvaartbranche. Om op deze trend in te spelen, komen ondernemers met nieuwe producten. Directeur Erik Boelkens van Uitvaartverzorging Atropos BV presenteerde vorige week na anderhalf jaar brainstormen de rouwcaravan.

Donderdag heeft hij het voertuig voor het eerst verhuurd, vertelt de ondernemer. „Aan de familie van een overledene, die voor geen goud in een doorsnee-lijkwagen naar zijn laatste rustplaats had gewild.” De caravan voldeed aan de verwachtingen, aldus Boelkens. „Alle nabestaanden waren enthousiast.”

Wie wil zijn geliefde nu in een caravan naar de laatste rustplaats brengen?

„Simpel gezegd, iedereen die rond een begrafenis zelf de regie wil voeren en niet met zo’n grote rouwauto overweg kan. Voor hen hebben we iets bedacht dat praktisch en toch waardig is.”

Een rouwstoet met aan kop een rouwcaravan kun je toch moeilijk waardig noemen.

„Het is maar hoe je het bekijkt. Vroeger brachten de mensen hun geliefden weg op een boerenkar. Overigens hebben we net zo lang gepuzzeld tot hij er perfect uitzag. En het is bepaald geen hobbelend karretje of zo.”

JG

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer