KLM’ers verdacht van grote fraude OV–kaarten
AMSTERDAM/SCHIPHOL (ANP) – De marechaussee op Schiphol heeft samen met de spoorwegpolitie vier mensen aangehouden voor het vervalsen en verkopen van honderden valse openbaarvervoerbewijzen.
Dat laten beide opsporingsdiensten vrijdag weten. De grote groep afnemers van deze vervalste kaarten waren zo goed als allemaal medewerkers van luchtvaartmaatschappij KLM, meldt de spoorwegpolitie.
Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bevestigt vrijdag dat er KLM–personeel bij deze kwestie betrokken is. Hij ontkent echter met klem dat het om zo veel KLM–ers gaat als wordt gesteld. „Dat is feitelijk onjuist. Het gaat er maar om een paar", benadrukt de zegsman. „Het gaat om dertien verdachten van de KLM".De spoorwegpolitie houdt echter vol dat een groot deel van de ruim 330 mensen die een vals bewijs hebben gekocht, KLM’ers zijn. „De KLM doelt op dertien mensen die feitelijk verdachte zijn", verduidelijkt de woordvoerster van deze politiedienst. „Wij hebben het over de kopers van de valse ov–bewijzen".
De marechaussee heeft een groot onderzoek naar de afnemers gedaan. Het bleek volgens de opsporingsdiensten dat bij de luchtvaartmaatschappij een levendige handel bestond voor de valse trajectkaarten. De ruim 330 mensen kochten valse exemplaren voor een fractie van de verkoopwaarde. Met de fraude is een bedrag van honderdduizenden euro’s gemoeid.
De grootschalige fraude werd op 20 april ontdekt toen een conducteur van de Nederlandse Spoorwegen (NS) een reizigster met een vals vervoersbewijs betrapte. Deze passagier bleek het exemplaar van een tussenpersoon te hebben gekocht. Beiden werden aangehouden. Verder onderzoek leidde naar een tweede tussenpersoon en de vervalser.
De aangehouden vervalser maakte op zijn computer de kaarten na en verkocht die via verschillende tussenpersonen, aldus de spoorwegpolitie en de marechaussee. Bij een huiszoeking werden computers, mobiele telefoons en materiaal om de plaatsbewijzen na te maken, in beslag genomen. De vervalser bleek volgens de marechaussee op grote schaal via zijn computer verschillende soorten valse vervoerbewijzen te printen.
De Spoorwegpolitie en de marechaussee laten weten dat het onderzoek naar mensen die valse ov–bewijzen bezitten, doorgaat. Volgens deze opsporingsdiensten is zowel het reizen met een vals vervoersbewijs als het verkopen ervan een vorm van valsheid in geschrifte. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.
De KLM–zegsman laat weten dat de luchtvaartmaatschappij passende maatregelen neemt tegen werknemers van wie uiteindelijk blijkt dat die zich daadwerkelijk aan de fraude hebben schuldig gemaakt. Afhankelijk van de aard van elk individueel vergrijp kan de straf van het bedrijf variëren van een berisping tot ontslag op staande voet. De KLM verleent alle medewerking aan het onderzoek, zegt hij.